Helen Norsten från Umeå började närma sig 40-årsåldern när hon insåg att hon ville skaffa barn på egen hand. Hon är född döv och har en synnedsättning. Eftersom hon ansågs lite äldre hänvisades hon till fertilitetskliniken Livio.
– De radade upp en massa positiva saker. Mina förhoppningar och mitt självförtroende bara växte. Så plötsligt säger de: Tyvärr kan vi inte bevilja dig hjälp, säger Helen Norsten i SVT:s De tysta övergreppen.
Enligt Helen Norsten hänvisades det i samtalet till hennes dövhet och det extrastöd som hon skulle behöva för att klara av att ha ett barn.
Hon krävde ytterligare en bedömning från kliniken men nekades igen. Då överklagade hon till Rättsliga rådet och sen till förvaltningsrätten men de gav kliniken rätt. Kammarrätten tog inte upp hennes fall.
Socialstyrelsen: Säkerställa barnets uppväxt
I Socialstyrelsens riktlinjer, som kliniken lutar sig mot, är inte dövhet något som är specifikt utpekat. Socialstyrelsen har valt att inte uttala sig om Helen Norstens fall men skriver till SVT Nyheter:
“När en ensamstående kvinna vill göra en IVF behandling ska det göras en särskild prövning som syftar till att säkerställa att barnet kommer att få växa upp under goda förhållanden. Man ska då titta på medicinska, psykologiska och sociala förhållanden och göra en samlad bedömning utifrån det.”
”Bygger på okunskap”
Clas Möller är en av Sveriges ledande experter på dövblindhet. Han tror att avslagen delvis beror på gamla fördomar.
– Jag måste säga att jag tycker att de här domarna grundar sig i okunskap. Jag hade velat att man inte hade de här gamla förutfattade meningarna som förföljt döva i årtionden, århundraden, säger Clas Möller.
Se fertilitetskliniken Livios svar i klippet ovan.
Se De tysta övergreppen på SVT Play.