Efter de inledande dygnens borgfred har partierna nu börjat föra fram förslag på åtgärder efter dådet i Örebro. Tidigt på fredagen aviserade Socialdemokraterna en pressträff om striktare vapenlagar men en kvart innan den skulle börja meddelade Tidöpartierna hur de vill skärpa vapenlagstiftningen. Att Tidöpartierna försökte eliminera oppositionens möjligheter att äga frågan kunde knappast ha illustrerats tydligare.
Tydlig omsvängning
Utöver att förbjuda jägare att använda halvautomatiska militärliknande vapen som AR-15 vill regeringen och SD även lagstifta om en skärpt lämplighetsbedömning för vapenlicenser.
Tidigare har Tidöpartierna sagt nej till ett förbud av AR-15 vid jakt. Den tydliga omsvängningen nu är ett direkt svar på masskjutningen, trots att gärningsmannen inte använde ett sådant vapen.
Istället hänvisar justitieminister Gunnar Strömmer (M) till att vapnet har använts vid liknande dåd i andra länder. Att hålla fast vid att AR-15 ska vara tillåtet hade varit politiskt omöjligt. Dels för att Socialdemokraterna vill se ett förbud, dels för att Tidöpartiernas egen utredare föreslår det. Att gå emot det hade varit mycket svårt efter tisdagens fruktansvärda dåd.
När den nya lagstiftningen kommer att träda i kraft är ännu oklart. Utredaren förslår 1 januari 2026 men en inte alltför vågad gissning är att det skyndas på och blir verklighet någon gång i sommar.
Dagens besked innebär dock inte att debatten om striktare vapenreglering är över. Socialdemokraterna vill gå längre och kräver bland annat en skyndsam granskning av samtliga vapenlicenser. Men att Tidöpartierna skulle gå dem till mötes där är föga troligt. Att vidta åtgärder som riskerar att reta upp jägarkollektivet kan vara vanskligt, särskilt för KD och SD som lagt mycket kraft på att profilera sig som landsbygdspartier.
Fler åtgärder
Den striktare vapenlagstiftningen är inte den enda åtgärden som är att vänta framåt. Skolminister Lotta Edholm (L) har redan flaggat för att regeringen vill snabba på ett par av lagförslagen från den omfattande skolsäkerhetsutredningen.
Det handlar dels om att det ska bli obligatoriskt för alla skolor att ha en beredskapsplan för allvarliga våldssituationer, dels att huvudmännen ska bli skyldiga att se till att obehöriga inte släpps in på skolområdet. Båda förslagen lär mötas av bred politisk uppslutning.