En person i formell klädsel sitter vid ett bord med flera mikrofoner i olika färger framför sig, indikerande att en presskonferens eller intervju pågår. Bakgrunden består av en träklädd vägg med en ljus panel ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rederichefen beskriva Säpos tillslag på misstänkta fartyget. Foto: BGBNT.

Hemlig operation förde fartyget in på svenskt vatten

Uppdaterad
Publicerad

När svenska myndigheter fick underrättelseinformation om kabelbrottet sattes snabbt en arbetsgrupp ihop med åklagare, försvar, kustbevakning och säkerhetspolis.

Genom en insats med beväpnade kustbevakare kunde fartyget eskorteras in till svenskt vatten – och tas i beslag.

– Insatsen pågår fortfarande och kommer så att göra en tid framöver, säger senioråklagare Mats Ljungqvist som leder Säpo-utredningen.

Åklagaren beskriver tillslaget under söndagen mot M/S Vezhen som en ”operation” – som blev verklighet tack vare samverkan på tvären i ett tidigt skede mellan flera olika myndigheter.

– Det var ett antal myndigheter som snabbt samlades för att kunna bedöma den här situationen. Det var personal både från från Säkerhetspolisen och från Nationella operativa avdelningen, Kustbevakningen och Försvarsmakten, säger Mats Ljungqvist.

Kabelbrott i Östersjön

Graverande uppgifter

Åklagaren uppger att den samlade bilden var så graverande för M/S Vezhen att fartyget på skälig misstanke kunde misstänkas för att ha orsakat kabelbrotten utanför Gotlands kust.

– Det fanns ett fartyg som kan misstänkas ha med det här misstänkta brottet att göra och till följd av det så fattar vi beslut om att ta det här fartyget i beslag i syfte att kunna genomföra en bevissäkring kring själva händelsen.

Mats Ljungqvist är fåordig om hur svenska myndigheter gick till väga för att få in M/S Vezhen på svenskt vatten. Fartygsspårningstjänster visar dock hur ett av Kustbevakningens fartyg mötte upp fartyget ute till havs.

– Det var personal från framförallt Kustbevakningen som säkerställde det här beslaget, säger han.

Var det ett frivilligt val att röra sig in mot svenskt vatten?

– Det vill jag inte kommentera just nu, säger Mats Ljungqvist.

”Lite aggressivt”

Under dagen har redaren bakom M/S Vezhen beskrivit delar av förloppet – som han är kritisk till.

– Beväpnade representanter gick ombord på fartyget och uppträdde till och med lite aggressivt. Från och med nu väntar vi på någon form av inspektion av fartyget av utredare för att börja fastställa orsakerna, säger Alexander Kalchev, vd på rederiet Navibulgar.

Han uppger att incidenten var en olyckshändelse och att ankaret lossnat i hårt väder.

– Det här är något som ska bevisas, säger vd:n.

Från åklagarhåll vill Mats Ljungqvist inte kommentera uppgifterna från rederiet i Bulgarien.

– Jag har ingen anledning att kommentera uppgifterna, utan vi jobbar på förutsättningslöst för att bekräfta eller avfärda vissa omständigheter. Och det arbetet pågår helt enkelt.

Kabelbrott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Kustbevakningen ombord det beslagtagna fartyget, Foto: Henrik Friberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kabelbrott i Östersjön

Mer i ämnet