Bert Åberg på Frälsningsarmén. Arkivbild från Stadsmissionens härbärge på Högbergsgatan i Stockholm. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT, SVT

Härbärgen skonade från värsta smittan: ”Väldigt skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Många härbärgen verkar ha klarat sig igenom pandemin utan någon större smittspridning. Detta trots en rädsla för det motsatta, enligt både Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission.

– Det har varit mycket bättre än vi befarat, säger Bert Åberg på Frälsningsarmén till SVT.

Multisjukdom, missbruk, psykisk ohälsa och begränsade sanitära möjligheter. Mycket talade för att landets hemlösa skulle vara en av de mest utsatta grupperna under coronapandemin. Men så verkar det inte ha blivit – tvärtom.

På Frälsningsarméns härbärgen i landet har man inte märkt av någon större smittspridning.

– Hemlösa är väldigt utsatta normalt sett, men på vår verksamhet har det inte skett en stor ökning av smittade, endast enstaka fall och ingen överrepresentation, säger Bert Åberg, utredningsansvarig på Frälsningsarmén.

– Det känns väldigt skönt mitt i den här bedrövliga situationen.

”Både konstigt och fantastiskt”

Enligt Malin Roseborg på Stadsmissionen i Stockholm har smittan knappt märkts av bland deras omkring 200 regelbundna brukare.

– Vad jag vet har vi inte haft ett enda bekräftat coronafall i den här gruppen, vilket vi trodde att vi skulle ha. Det är både konstigt och fantastiskt, säger Malin Roseborg.

Enligt henne har livet samtidigt blivit svårare för både missbrukare och hemlösa sedan coronaviruset slog till. På Stadsmissionen och Frälsningsarmén har verksamheten märkt av ett ökat tryck.

– Vardagen har blivit jobbigare eftersom färre matställen och liknande håller öppet än vanligt. Och även hemlösa försöker undvika att vistas bland människor, de försöker hålla avstånd, men de vistas ju i de allmänna rummen, på bussar och Centralstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.