Hemmafixare tar stora risker med el

Uppdaterad
Publicerad

En händig hemmafixare kan spara stora summor. Men när man hanterar el själv riskerar man att skadas allvarligt, och i värsta fall kan det som skulle vara ett snabbt fixat elingrepp leda till döden.

-Hushållsel på 230 volt kan relativt lätt utlösa hjärtrytmrubbningar. Det räcker med att få ström i sig i 5-10 sekunder för att skada hjärtat, som kan börja rusa okontrollerat, säger Fredrik Gadler, som är överläkare vid Hjärtkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Det som händer är att hjärtats elektriska system kan påverkas. Den naturliga hjärtrytmen kan slås ut och då blir det enligt Fredrik Gadler ”totalt elektriskt kaos” i hjärtat. Flimret som uppstår kan ge cirkulationsstillestånd och om man inte hindrar det inom några minuter kan man dö.

Riskerar att fastna

Att få en snabb stöt som varar någon knapp sekund är generellt mindre farligt. Men det kan också hända att man fastnar i det som är strömförande och inte kan släppa.

-Det klassiska scenariot, som också är ett av de farligaste, är att en person håller en naken ledning i varje hand så att strömmen leds genom hjärtat, säger Fredrik Gadler.

Kroppen kan också brännskadas när strömmen passerar genom vävnader inne i kroppen.

-Vid stark ström dör du av brännskadorna. Men om man får en hyfsad mängd ström inne i kroppen kan musklerna brännas, och då bildas sönderfallsprodukter som går ut i kroppen varpå njurarna kan skadas. Efter en lättare stöt kan man också uppleva träningsvärk, som uppstår efter att musklerna dragit ihop sig vid stöten.

Vad ska man göra om någon fått en stöt hemma?

-Om den drabbade förlorar medvetandet ska man larma ambulans och inleda hjärt- och lungräddning omedelbart. Är personen vid medvetande, men verkar kraftigt påverkad och känner symptom som yrsel, värk och illamående, ska man också larma ambulans, eftersom det kan uppstå hjärtrytmrubbning senare.

Karin Moberger

karin.moberger@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.