Åsa Romsons uttalande om Auschwitz fortsätter att uppröra. I kväll möttes Willy Silberstein, ordförande i svenska kommittén mot antisemitism och Per Gahrton, före detta språkrör för Miljöpartiet, i en upprörd debatt i Aktuellt.
– Auschwitz är unikt i mänsklighetens historia för den systematiska och gigantiska ondska som aldrig setts tidigare och aldrig får ses igen. Det är mycket olyckligt att vår vice statsminister har så dåligt omdöme. Samtidigt är det beklagligt att frågan om Medelhavet som är så viktig försvann i och med hennes högst olämpliga uttalande, säger Willy Silberstein.
”Hon gör inte jämförelsen”
Men Per Gahrton tar Åsa Romson i försvar.
– Jag håller med om att förintelsen var unik. Men hon gör inte den jämförelsen. Hon varnar för att vi håller på att göra det som händer på Medelhavet till något som kan se ut som Auschwitz. De enorma flyktingstormar som sker skapar rasism och Europa rustar nu för att barrikadera bort de här människorna och främlingsfientliga partier skapas för att mota bort dem. Det här var en varning för att går det riktigt illa så kan det bli en sorts folkmord, säger Per Gahrton.
Willy Silberstein menar att Per Gahrton fortsätter göra samma jämförelse som Åsa Romson gjorde.
– Säger man att det kan leda till dödsfabriker och gaskamrar så är man helt fel ute. Du förringar den enorma betydelse för mänskligheten som förintelsen hade.
Vill lyfta den egentliga frågan
Gahrton försvarade sig med att han inte förringar det utan ”snarare vill lyfta upp denna fruktansvärda händelse som förintelsen är igen”.
– Det finns en risk att den rasism som dessa enorma folkvandringar lett till kan balla ur om tio till tjugo år. Jag använder något hemskt i historien som också var rasism och pekar på att det kan gå fullständigt åt helvete om vi inte hanterar flyktingstormarna.
Han fortsätter:
– Nej, det kommer inte se ut som Auschwitz med gaskamrar. Men hennes avsikt var att slå larm och det var inte helt lyckat men då är det viktigt att inte alla hånskrattar åt henne utan försöker ta det viktiga i det hon sa på allvar, säger Gahrton och refererar till den mängd av kritik Romson fått efter uttalandet, bland annat på sociala medier.
”Kan inte relativisera ondska”
– Man kan inte relativisera ondskan på det sättet. Förintelsen var unik och man bör inte fingra på den på det sätt som Åsa Romson gjorde, säger Willy Silberstein och pekar på att många barn till människor som överlevde förintelsen har hört av sig till honom och tagit mycket illa vid sig av vice statsministerns uttalande.