Vänsterpartiets Ulla Andersson. Foto: SVT

Het debatt om ojämställda löner

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor drog upp temperaturen i studion i SVT:s ekonomidebatt i kväll.

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson hävdade att inkomstskillnaderna har ökat med 50 procent sedan 2006 och hänvisade till Riksdagens utredningstjänst.

– Skillnaderna har ökat med över 1.830 kronor i månaden, under er tid vid makten. Vi vill att kvinnor och män ska tjäna lika mycket, lika lön, lagstiftining med rätt til heltid och mer resurser till välfärden, för kvinnor bär välfärden på sina axlar, sade Andersson.

Ekonomidebatten

– Ni har systematiskt missgynnat kvinnor för att ni har prioriterat högavlönade män skattesänkningar, fortsatte hon.

Carl B Hamilton (FP), talesperson för ekonomi- och energipolitik, köpte inte Andersson siffror.

– Inkomstskillnaderna har minskat under vår tid, vi vill också ha heltidsmöjligheter för alla i offentlig sektor, sade Carl B Hamilton, som fick medhåll av finansminister Anders Borg.

”Lönegapet stilla med vänsterstyre”

– Det här stämmer alltså inte, sade han. När vi hade vänsterstyre i Sverige så låg lönegapet stilla nu har det minskat med två procent. Vänstern talar om rätt till heltid, andelen kvinnor i som jobbar heltid har ökat med tre procent under vår tid. 130.000 fler kvinnor har arbete, sade Borg.

– Vi har systematiskt sett till att det kommer arbetgivare som vill anställa kvinnor.

Socielademokraternas ekonomisk-politisk talesperson Magdalena Andersson röt ifrån mot Borg.

– 3,6 miljoner är det pris som man får betala för att vara född till kvinna istället för man i dag 2014, det är helt oacceptabelt och det har blivit värre på grund av regeringens skattesänkningar, det betalar kvinnorna priset för. Välfärden försämras och kvinnor har fått gå ned i arbetstid, de springer hem från jobbet med andan i halsen, bland annat för att det är för stora barngrupper på dagis, sade Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomidebatten

Mer i ämnet