Heta gasfynd i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots finanskrisen minskade inte antalet ansökningar om tillstånd för mineralprospektering förra året, visar siffror från myndigheten Bergsstaten. 18 av de nya tillstånd som beviljades gällde gas i den så kallade Siljansringen i Dalarna.

Provborrningar skedde i samma område för ett 20-tal år sedan när företaget Dala Djupgas, med statliga Vattenfall som stor delägare, förgäves satsade flera hundra miljoner på att hittas gas där.

Nu är det Igrene AB som gör ett nytt försök i området.

-Vi har inte velat prata så högt om det, det är så lätt att man blir förlöjligad. Men man borrade på fel ställe för 20 år sedan. Nu har vi borrat sex 5-600 meter djupa hål och hittat metangas, praktiskt taget fri från koldioxid, säger Sören Hedberg, en av Igrene AB:s tre huvudägare.

Lågor på fyra meter

-Vi har tänt på gasen flera gånger och det blåser i väg lågor på fyra meter så att det bara visslar om det. Då förstår man att det är mycket, säger han.

Gasen tros härröra från det meteoritnedslag som för flera hundra miljoner år sedan drabbade Siljanområdet, som på den tiden befann sig i höjd med ekvatorn.

Sören Hedberg säger till TT att det kan finnas gas i området som motsvarar Sveriges årliga elförbrukning, 150 terawatt, i hundra år, kanske mer.

Hopp om gas även i Skåne

Även i Skåne inleddes provborrningar efter gas 2009. Shell när förhoppningar om att hitta naturgas motsvarande Sveriges konsumtion under några årtionden.

Bara ett fåtal av de cirka 240 ansökningar om att få prospektera efter mineral som kom in till Bergsstaten 2009 handlade om olja eller gas. Koppar, järn, guld, silver och zink stod i centrum för de flesta ansökningarna.

Intresset för uran minskade förra året. Sex procent av ansökningarna handlade om uran, jämfört med nio procent året dessförinnan.

En klar återhämtning av intresset för nya tillstånd märktes i slutet av 2009, då finanskrisen planade ut.

-Metallpriserna steg under hela 2009 och är nu nästan rekordhöga. Det ger direkt påverkan på prospekteringen, säger Jan-Olof Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.