Efter påskhelgens upplopp runt om i Sverige har debatten hårdnat. ”Varför sköts det inte skarpt?”, undrade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i ett uppmärksammat uttalande i Ekots Lördagsintervju. Men det är inte första gången som frågan väckts.
– Den diskussionen har kommit upp flera gånger. Om man ska ha rätt att skjuta mot en folkmassa eller att sätta in militär, säger Mats Berglund, som tidigare suttit i riksdagen för Miljöpartiet.
”Ovärdigt ett frihetsälskande folk”
I samband med upploppen på 1810-talet, då greven Axel von Fersen lynchades, pratade man dock inte om att skjuta skarpt mot upprorsmakarna utan om betydligt fredligare insatser.
– Det föreslogs att man skulle vifta med flaggor, blåsa i trumpeter och slå på trummor 10 till 20 minuter innan militären sattes in. En i bondeståndet tyckte det var ganska ovärdigt dock och tyckte att vi är ett frihetsälskande folk, vi ska inte styras av trummor och trumpeter.
Förslaget om varnande musikinstrument har inte tagits upp sedan dess, till skillnad från vattenkanoner som länge varit ett hett förslag.
– Det var någon ur borgarståndet som hade sett att man använde vattenkanoner vid upploppen i Paris och föreslog att man kunde använda något liknande i Stockholm. Men det blev aldrig någon större diskussion om det, säger Mats Berglund.
Se det senaste avsnittet av Politikbyrån: Desperados på SVT Play