• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hjärnforskarens tips: Så motverkar du coronahumöret

Publicerad

Över ett år in i pandemin vittnar många om att man inte känner igen sitt mående, att man kanske känner sig gråtmild eller får oväntade vredesutbrott utan vidare anledning. Enligt Håkan Fischer, som är professor i humanbiologisk psykologi, kan en del av förklaringen vara ett uttröttat aktiveringssystem i våra hjärnor.

Hjärnan strävar alltid efter att uppnå balans, förklarar Fischer. Det här sker genom det så kallade RAS-systemet, som höjer och sänker hjärnans aktivitetsnivå för att till exempel parera under- eller överstimulering, av till exempel många nya intryck.

– Det här gör hjärnan för att hjälpa oss att manövrera. Kommer det mycket intryck går aktiviteten ner och kommer det in lite intryck så går aktiviteten upp, men om det här pågår över för lång tid så orkar inte riktigt hjärnan med. Då får man massa olika symptom, som hjärntrötthet eller hjärndimma.

Hur ska man gå göra för att motverka coronahumöret? Hör mer i videospelaren ovan.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.