Företaget Profusa har utvecklat sensorer som kan injiceras in i huden och ska kunna se om kroppen har en infektion innan man visar symptom. Foto: Profusa

Framtidens medicinska teknik: Microchip i hjärnan och ögat

Publicerad

I USA har forskare utvecklat sensorer som placeras under huden för att kunna upptäcka covid-19 och i Sverige pågår forskning i nanoteknik för fullt.

– Vi jobbar just nu med ett mikrochip som placeras i ögat som ska kunna mäta insulinnivåerna i kroppen, säger Niclas Roxhed, docent i mikro-och nanoteknik vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Enkelt förklarat jobbar Niclas Roxhed med att konstruera små saker som mikrochip, som kan användas inom sjukvården.

– Det jag tittar på är att leverera läkemedel med den här tekniken, säger han.

Tekniken används över hela världen. Ett amerikanskt företag har utvecklat en sensor som injiceras under huden som de menar kan upptäcka infektioner som covid-19, flera dagar innan personen uppvisar symtom, rapporterar Business insider.

– Den ska kunna mäta syresättningen i vävnaden, vilket är en viktig parameter för att se om det finns en infektion. Men då kanske man lika gärna kan mäta kroppstemperaturen vilket även det är en viktig indikator på om man har covid-19, säger Niclas Roxhed.

Mikrochip i ögat

Längre fram ser Roxhed många möjligheter för mikro- och nanoteknik i vården.

– Att upptäcka förändringar och sjukdomar tidigt. Kanske har man ett symptom, läkaren är osäker på vad det är och så får man ett implantat som kan se förändringar över tid.

Just nu pågår flera forskningsprojekt på KTH i samarbete med bland annat Karolinska Institutet med olika typer av mikrochip.

I videon ovan förklaras Niclas Roxhed tre projekt som pågår just nu, bland annat utvecklas mikrochip som ska kunna placeras i hjärnan och ögat för cancerpatienter och diabetiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.