I bröd och potatischips är halterna högre än i övriga Europa. Det är slutsatsen i en rapport från Livsmedelsverket.
Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som bildas naturligt när potatis, kaffebönor och spannmålsprodukter upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, rostning eller fritering.
– Industrin behöver öka sina ansträngningar. Främst för konsumenternas skull, men också för att klara de gränsvärden som troligen är på gång inom EU, säger Leif Busk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Värre än i övriga EU
Livsmedelsverket har granskat 204 produkter på den svenska marknaden, som kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kakor, kex och frukostflingor.
Resultaten visar att halterna av akrylamid varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. Men i de flesta kategorier hittades halter som låg över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU.
”Sluta inte äta grovt bröd”
34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.
– Det betyder inte att man ska sluta äta grovt bröd, tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk.
Myndigheten poängterar att resultaten inte kan användas som en guide när man handlar, eftersom det är en stickprovsundersökning. Dessutom kan halterna variera stort från gång till gång i en och samma produkt.
Enligt Leif Busk är akrylamid i mat inget nytt fenomen. Det har funnits i årtionden.
– Men om vi sänker halterna bidrar det till att minska cancersjukligheten i samhället.
Hur oroliga bör vi vara för att knapra chips?
– Det här är som sagt var inget nytt och det finns inte så mycket som vi som konsumenter egentligen kan göra. Vi vet att industrin tar de här frågorna på allvar och försöker sänka halterna.
Hur vet ni det?
– Det har tagits fram en verktygslåda med råd för vad man kan göra och vi vet att flera företag, åtminstone några av de större, har arbetat med frågan.