Foto: Jessica Gow, TT

Högre kostnader för kommuner när Arbetsförmedlingen skär ner

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio kommuner räknar med högre kostnader då Arbetsförmedlingen drar ner runt om i landet. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. Framförallt räknar man med högre kostnader för egna jobbinsatser och försörjningsstöd.

Med en befolkning på ungefär 6 400 personer och en yta större än Gotland är Bräcke i Jämtland minst sagt glesbefolkat. Det är också glest mellan de statliga jobben. För några år sen försvann försäkringskassan och polisen. Arbetsförmedlingen finns på plats några timmar på torsdagar, och nu väntar ännu en neddragning.

– Det jag har hört nu senast är att man går från en halv dag i veckan till en halv dag i månaden, man ska dessutom inte ta emot besökare utan alla måste åka till Östersund, säger Jörgen Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke.

Det låter långt?

– Ja en del kan få åka uppåt 20 mil fram och tillbaka varje gång man ska besöka en handläggare. Det är långt.

Så påverkas kommunerna

SVT Nyheter har frågat landets kommuner hur de påverkas av de planerade neddragningarna i Arbetsförmedlingen.

Åtta av tio kommuner som svarat räknar med extra kostnader på grund av neddragningarna. Det handlar framförallt om ökade kostnader för försörjningsstöd och ökade kostnader för att själva genomföra insatser för arbetslösa.

Åtta av tio kommuner menar också att man redan i dag utför uppgifter som egentligen borde skötas av Arbetsförmedlingen. Det handlar till exempel om matchning, coachning och praktikplatser. Många kommuner har de senaste åren skapat egna arbetsmarknadsenheter, något man gör bland annat för att undvika kostnader för försörjningsstöd.

Kostade Bräcke kommun fem miljoner kronor extra

Enligt Jörgen Persson lade Bräcke kommun nästan 5 miljoner förra året på arbetsmarknadsinsatser som man egentligen menar är Arbetsförmedlingens jobb. Efter neddragningen räknar han med att kostnaderna kommer att öka.

– Sämre service blir det ju naturligtvis, som när Försäkringskassan lämnade. Högre kostnader för försörjningsstöd, så är det ju naturligtvis. Plus att folk kanske inte vill bo kvar när all service försvinner, säger Jörgen Persson.

Arbetsförmedlingen har varslat 4 500 personer, en tredjedel av personalstyrkan på 13 500 anställda och 430 konsulter. 1600 personer har hittills sagts upp. Man planerar att stänga 132 av dagens 242 lokalkontor. Det slutgiltiga beslutet väntas komma i september.

Så svarade kommunerna i SVT:s enkät

SVT har gjort en enkät med kommunerna om hur de påverkas av Arbetsförmedlingens planerade neddragningar.

Anser ni att kommunen i dag i någon utsträckning sköter arbetsuppgifter som egentligen är Arbetsförmedlingens?

Ja: 82,8 procent

Nej: 9,7 procent

Vet ej: 7,6 procent

När Arbetsförmedlingen drar ner, tror ni det kommer att medföra extra kostnader för kommunen?

Ja: 81,5 procent

Nej: 7,5 procent

Vet ej: 11 procent

Enkäten är gjord 24 april till 16 maj. Svarsfrekvensen är 51 procent, eller 148 av 290 kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.