-Jag kände att jag inte hade några alternativ kvar, sa Andreas Thörn i förra veckan. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/IBL

Högsta domstolen: Inte tillåtet att odla cannabis för självmedicinering

Uppdaterad
Publicerad

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn odlade och brukade cannabis för att lindra sin kroniska smärta. Nu fälls han av Högsta domstolen.

Högsta domstolen anser att Andreas Thörn visserligen har befunnit sig i en nödsituation men att gärningen ändå inte är tillåten.

”Med beaktande av de speciella omständigheterna kring gärningen har den bedömts utgöra ringa narkotikabrott”, skriver man i domen.

Fallet Andreas Thörn

– Min spontana kommentar är att det ändå är skönt att hela den här processen är över. Det har kostat mycket både fysiskt och psykiskt. Så oavsett utfall är det skönt att det är är över, säger Andreas Thörn till SVT Nyheter.

Efter att ha gått igenom domen med sina juridiska ombud anser han också att Högsta domstolens dom är så förmildrande som den kan bli.

HD nedgraderar till ringa narkotikabrott

Högsta domstolen ändrar Svea hovrätts påföljd och straffet sänks från 90 till 40 dagsböter på sammanlagt 5200 kronor.

I Svea hovrätts dom slog man fast att det handlade om narkotikabrott av normalgraden, medan Högsta domstolen anser att gärningarna utgjort ringa narkotikabrott.

Odlade cannabis i tvättstugan

Andreas Thörn bröt nacken när han var 15 år och är förlamad från bröstet och nedåt.

Med åren började hans smärtor bli allt värre, men inga läkemedel han provade hjälpte. Då började han i stället odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av en olja.

Det handlade då om en cannabisvariant som var rik på CBD, cannabidiol, som är en av många så kallade cannabinoider i Cannabis-plantan. Till skillnad från den rusgivande och mer kända THC, är CBD inte psykoaktivt och orsakar i sig inget rus.

Friades i tingsrätten

Någon tipsade dock polisen som gjorde en husrannsakan hemma hos Andreas Thörn och 2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade honom, då man ansåg att han ska ”ha befunnit sig i en nödsituation” då han ”tycks ha provat allt som sjukvården haft att erbjuda”.

Fallet överklagades dock till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda.

Nödsituationen var enligt domen inte tillräckligt akut för att Andreas Thörn skulle kunna frias från brott och han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

Blev först med att få medicinsk cannabis på recept

Sedan domen i Svea hovrätt har han dock fått viss upprättelse då han i februari i år blev en av de första patienterna som Läkemedelsverket gav licens för att få naturlig cannabis utskrivet på recept.

Sammanlagt har 30 patienter ansökt om att få medicinsk cannabis på recept och 12 av dessa har hittills fått ja från Läkemedelsverket.

Andreas Thörn har också nyligen fått sin licensansökan förlängd med ett år.

– Det är också en lättnad, säger Andreas Thörn.

Hur mår du i dag?

– Både rättsprocesserna och kampen för att få cannabis på recept har varit krävande. Det har kostat på och jag har fått betala ett högt pris. Men i slutändan har jag ju nått dit jag vill.

Att han blivit en symbol och ett ansikte för svenskar som vill medicinera med cannabis är inget han ångrar.

– Poängen från första början var att jag ville stå för mina handlingar. Att jag utefter bästa förmåga hjälpa mig själv. Och nu kan jag det på en laglig väg och det är såklart bra.

Fakta: Medicinsk cannabis

  • I den allmänna debatten sägs cannabis lindra och bota en rad krämpor och sjukdomar, men forskningen är långt ifrån entydig och bara det faktum att kalla en växt som inte genomgått en traditionell läkemedelsprövning för medicin skaver hos många.
  • Samtidigt är det ett faktum att cannabisplantans legala status satt käppar i hjulet för seriös forskning, både kring positiva och negativa effekter.
  • Cannabis har klassats, och klassas, som en tung drog i många länder – vilket försvårat för forskare att få studier godkända och genomförda även om mycket har hänt bara de senaste fem åren.
  • I början av året publicerades dock den hittills största forskningsöversikten på cannabis medicinska potential då en expertpanel från den amerikanska vetenskapliga organisationen National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (NAS) gick igenom mer än 10.000 vetenskapliga artiklar för att slå fast vid vilka sjukdomstillstånd cannabis verkligen fungerar.
  • Sammanfattningsvis kan man säga att det saknades eller behövdes mer bevis kring många av de symptom och sjukdomar som cannabis säga kunna lindra och bota, men man fann också starka belägg för nyttan med medicinsk cannabis inom tre specifika användningsområden:
  • Att minska illamående och kräkningar för cancerpatienter som får cellgiftsbehandling, att lindra kramper för ms-sjuka samt att behandla kronisk smärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Andreas Thörn

Mer i ämnet