Krenar Menolli och Ahmad Al Chami trivs båda på Bikupan och de tycker att det går bra i skolan. Foto: SVT/Clary Kroon

Högstadieskolan i Lessebo presterar bättre än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på högstadieskolan Bikupan i Lessebo har lyckats höja resultaten och presterar nu bättre än andra skolor med liknande förutsättningar.

Personalen på skolan tror att en del av förklaringen är att de jobbat på ett nytt sätt med de nyanlända eleverna. I videon berättar läraren Magnus Borg om vad de gjort.

Det är i den senaste så kallade Salsa-jämförelsen från Skolverket som Bikupan för första gången på flera år hamnar på ett bättre resultat än andra skolor som har en liknande elevsammansättning när det gäller föräldrarnas utbildning, andelen nyinvandrade elever och andelen pojkar.

Under de senaste fem åren har eleverna på Bikupan legat på ett lägre meritvärde än genomsnittet för de jämförbara skolorna, men för läsåret 2016/17 presterade de i genomsnitt 6 meritpoäng bättre än genomsnittet för skolor med liknande förutsättningar. 

Salsa – så funkar det!

Skolverket mäter olika skolors resultat inte enbart utifrån de faktiska meritvärdena, utan använder också en statistisk modell som kallas Salsa. I den tar man hänsyn till utbildningsnivån hos föräldrarna, andelen nyinvandrade elever och hur stor andel pojkar som går på skolan.

Tanken med Salsa är att faktorer som skolorna inte kan påverka också ska finnas med i beräkningen när man analyserar de meritvärden som eleverna uppnår. Det som visat sig ha allra störst betydelse är utbildningsnivån hos elevernas föräldrar. Men även andelen nyinvandrade elever och andelen pojkar är faktorer som Skolverket tar med när de jämför olika skolor.

När man räknat ut ett genomsnittligt värde för skolor med liknande förutsättningar kan varje enskild skola sedan se om de hamnar över eller under det värde som skolor med liknande förutsättningar i genomsnitt presterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet