En person står i förgrunden på en blöt gatan, omgiven av historisk arkitektur med en stor stenvalvstruktur i bakgrunden. Några människor går förbi i bakgrunden, vilket skapar en livfull stadsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiske kommentator Elisabeth Marmorstein kommenterar tre av de frågor som skulle kunna skapa spänningar framöver. Foto: SVT

”Högt tonläge väntar även 2025”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nästa år formas spelplanen inför valåret och med två tydliga block mot varandra lär tonläget vara fortsatt högt.

Samtidigt utlovar partierna sakpolitisk förnyelse och för Tidöpartierna brådskar det med leveransen.

Det bäddar för ett spännande 2025 i inrikespolitiken.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Att sia om vad som väntar i politiken är alltid vanskligt. Ofta är det de oväntade händelserna som tar mest utrymme. Men räkna med att dramatiken i omvärlden står högt på agendan även 2025.

Ett minskat amerikanskt intresse i Europas säkerhet skulle exempelvis innebära krav på ökade försvarsutgifter. Och vad händer med tillväxt och inflation när Trump inför sina utlovade tullar?

Osäkert förstås, men det ska inte uteslutas att ett oroligt omvärldsläge gör att svenskarna fortsätter hålla hårt i plånboken och att återhämtningen dröjer ytterligare. Det skulle i sin tur kunna sätta käppar i hjulet för regeringen som hoppas på ekonomin som vinnarfråga 2026.

Energifrågan

De beslut som är tänkta att fattas nästa år kan påverka samhällsekonomi, klimatomställning och energiförsörjning i decennier. Kärnkraften var en vinnarfråga för Tidöpartierna 2022 men då var väljarna ovetande om att nya reaktorer skulle kräva subventioner i mångmiljardklassen och att skattebetalarna skulle behöva bidra till notan.

Statsråden lär behöva lägga i en extra växel om de ska lyckas övertyga väljarna om nödvändigheten. Att lova billig el är enkelt, statliga miljardstöd är svårare, särskilt när kritiken kommer från de egna leden.

Förnyelse

När Magdalena Andersson (S) presenterade utkastet till nytt partiprogram beskrev hon S-kongressen 2025 som ”en av de största och viktigaste politiska händelserna i Sverige”.

Det bäddar för höga förväntningar. Ambitionen är att befästa högergiren i frågor som rör migration och brottsbekämpning, gira åt vänster när det kommer till privatiseringar och marknadslösningar och parkera sig i mitten i den ekonomiska politiken. Och just det har fått det att mullra i partivänstern som laddar för strid mot uppgörelsen om ett balansmål för statens finanser.

Inte bara S har sjösatt ett förnyelsearbete: MP ska klubba ett nytt partiprogram, M utlovar ett omtag i den ekonomiska politiken, C filar på sina ”flaggskeppsreformer” och L ska söka svar på frågan varför partiet behövs.

Regeringsfrågan

Ju närmare valet, desto mer laddning blir det i följetongen ”vem tar vem”. Det kommer larmas om ultimatum, det kommer bli interna strider, partiledare kommer ifrågasättas och avkrävas svar.

Men den som förväntar sig tydliga besked 2025 om vilka partier som ska ingå i respektive regering lär bli besviken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.