Snart ska det avgöras om Magdalena Andersson blir Sveriges nya statsminister. Och det är oerhört jämnt – en enda ledamot kan göra hela skillnaden vid omröstningen.
Men att enskilda riksdagsledamöter röstar emot partilinjen i så här avgörande voteringar hör till ovanligheterna – när Helena Lindahl (C) röstade nej till Stefan Löfven som statsminister i januari 2019 blev uppmärksamheten exempelvis stor.
En annan som fått veta vad det kan kosta är den tidigare riksdagsledamoten Camilla Lindberg (Folkpartiet), som 2008 var den enda borgerliga riksdagsledamoten som röstade emot FRA-lagen.
– Det var väldigt mycket dramatik. Vi var åtta personer från allianspartierna som tänkte rösta emot partilinjen men i slutändan blev det bara jag. Det var väldigt mycket hot om utfrysning och maktspel, säger hon i Politikbyrån.
Camilla Lindberg berättar att hon fick starkt stöd från väljarna, men att hon blev utfryst i partiet.
– Man får utrymme och kanske blir populär i vissa medier. Det är klart att många kolleger tycker att det är jobbigt. Det skapar en viss avundsjuka tror jag.
”Många som grät”
Under de intensiva dagarna före omröstningen var det många som grät.
– Men det var inte värst, det var veckorna efteråt, när ens egna partikamrater slutar hälsa och är sura på en.
Jag har hört att du låste in dig på toaletten och grät?
– Grät vet jag inte men jag vet att jag och Birgitta Ohlsson låste in oss på toaletten när gruppledaren jagade oss.
– Det var väldigt speciella dagar i Sveriges riksdag. Jag vet att några kända centerpartister blev manglade i 17-18 timmar i sträck.
Fredrik Reinfeldt ringde
Till historien hör också ett märkligt telefonsamtal från Fredrik Reinfeldt, men enligt Camilla Lindberg stämmer det inte att den dåvarande statsministern ringde direkt till henne.
– Den kontakten skötte Jan Björklund. Men jag märkte att Jan Björklund tyckte att det var pinsamt att han hade en sådan bråkstake i sitt parti och att han inte kunde tygla sin riksdagsgrupp.