Antalet organ som doneras i Sverige är rekordhögt, hittills i år har organ från 156 avlidna personer använts för att rädda livet på andra svårt sjuka. Samtidigt är behovet stort, enligt Socialstyrelsen är det 773 personer som väntar på ett organ.
Ny donationsform och ny teknik, men framförallt en ny lag som började gälla 1 juli möjliggör att fler organ kan doneras.
– Den nya lagen har tydliggjort för vården hur man ska prata om donation med patient och deras anhöriga, säger Maria Södertröm.
Hon har jobbat som transplantationskoordinator i sju år och har sett effekt redan.
– Tidigare ringde inte IVA-personalen om det var säg en multisjuk patient som avlidit, men nu ringer man hela tiden och så får vi ta vidare utreda om det finns möjlighet att donera.
Transporten måste ske snabbt
Maria Söderström jobbar som transplantationskoordinator på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Från det ögonblick när hennes telefon ringer, tills ett organ är redo att hämtas tar det mellan åtta till tjugofyra timmar.
– Det är många bitar som måste falla på plats innan vi kan åka ut och hämta organet, säger Maria Söderström.
Chaufförer, kirurger och mottagare är bara några av personerna som hon håller kontakt med. Ett av de mest kritiska momenten är när transporten av organet ska genomföras.
– De ska helst in i kroppen så snabbt som möjligt och ibland händer det saker som vi inte kan rå på, som väder, trafikstockningar och annat.
Hör Maria berätta om hur transporten fungerar.
Donationsveckan
Donationsveckan är en återkommande nationell kampanjvecka på uppdrag av Socialstyrelsen. Syftet med veckan är att få fler att ta ställning för organ- och vävnadsdonation. I år genomförs veckan mellan den 7-13 november.
Hittills har 1,8 miljoner människor skrivit in sig i registret. Donationsveckan har sedan starten 2010 inbringat många fler anmälningar jämfört med en vanlig vecka. Till exempel kom det in 10 780 anmälningar under fjolårets donationsvecka, jämfört med 400-800 anmälningar en vanlig vecka.
Källa: Socialstyrelsen