• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Hon har samma lön som sina manliga kollegor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Pejl har kartlagt löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom olika yrken.

Jenny Schöldin jobbar i en matvarubutik utanför Stockholm. Hon har ungefär samma lön som männen på arbetsplatsen och det är knappast en slump. Handeln är en av Sveriges mest jämställda branscher, visar SVT Pejls kartläggning av svenskarnas löner.

– Det finns ingen skillnad som jag ser det. Vi har samma lön, oavsett om det är man eller kvinna, säger hon.

Svenskarnas inkomster

För mig är det jätteviktigt med jämställda löner, säger hon till SVT Nyheter.

”Har förhandlat envetet”

Att nå fram till nästan jämställda löner har inte varit lätt, säger Susanna Gidensson som är 1:e vice ordförande i branschorganisationen Handelsanställdas förbund.

– Vi har förhandlat envetet i kronor och ören, och inte i procent. Vi kan också se att de år som det fanns jämställdhetspotter blev det ett hopp uppåt, säger Susanna Gidensson.

Inom andra branscher släpar kvinnolönerna efter. Störst är skillnaden bland direktörer, värdepappersmäklare och banktjänstemän, där skillnaderna ligger på uppemot 23 procent.

– För hundra år sedan jobbade män i kassan på banken. Då var fint att sitta där och ta hand om pengarna, då tjänade man bra. I dag är det lågstatus och det är kvinnor som sitter där, säger Ulrika Boethius, ordförande i Finansförbundet.

I SVT Pejls visualisering kan du själv se hur din bransch ligger till vad gäller jämställda löner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet