Studier om vad man bör och inte bör äta för att förebygga cancer kommer med jämna mellanrum. För Charlotta Lindgren blev cancerbeskedet ett startskott för att ändra sina kostvanor.
– Jag frågade min onkolog vad jag kunde göra för att minska risken för återfall. Man läser ju allting, men man blir ju galen. Särskilt i början när man är så skör. Då tänkte jag mycket på varför har jag fått cancer och om jag hade gjort något fel, säger hon.
Det var den 8 december 2012 som Charlotta Lindgren hittade en stor knöl i sitt bröst. Hon beskriver att det kändes som ett kokt ägg, både i konsistens och storleksmässigt. Några dagar senare fick hon beskedet hon fasat för.
”Då föll världen”
– Läkaren tittade mig i ögonen och sa ”Det är malignt, du har cancer Charlotta”. Då föll världen. Jag trodde verkligen att jag skulle dö. Mina barn var ett, två och fyra år gamla vid den här tiden, säger Charlotta Lindgren.
Sju dagar senare opererades ena bröstet bort, då hittade läkarna även en metastas under armen. Hon började planera för sin egen begravning och fick ångest och panikångest attacker.
– Det var hemskt. Och att berätta för barnen var så svårt. Jag sade att jag var sjuk men att doktorn skulle ta bort knölen, jag berättade att jag kommer tappa håret och bli dålig.
Vid ett tillfälle under sjukdomen var hon tvungen att vara isolerad under fem dagar på sjukhuset.
– Jag kände hur sjukdomen slet mig bort från min familj, säger hon.
Fick ytterligare ett cancerbesked
Ett år senare fick Charlotta Lindgren ett nytt cancerbesked.
– Då hade jag fått en knöl i halsen. Men jag hade tur, det var inte bröstcancern som hade spridit sig utan en ny cancer. Det är sjukt egentligen att man kan kalla det tur, men det var det. För om det varit bröstcancern som spridit sig så hade jag nog dött.
Nu har Charlotta Lindgren skrivit en bok om cancer och även börjat föreläsa.
Vad gäller mat och livsstil fortsätter hon att leva med att förebygga risken för återfall.
– Man vill ju öka sina chanser att överleva, jag har den där skräcken i bakhuvudet hela tiden. Jag vill göra rätt och försöker tänka på kosten hela tiden.