Foto: TT

Höstlov en pressad tid för föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

En av skolårets 16 lovveckor står för dörren. Resebyråernas erbjudanden om att ”koppla av med familjen” och ”pausa hösten” haglar tätt. Men det är långt ifrån alla som har möjlighet att vara lediga tillsammans med sina barn. – Det är ett pussel som inte går att lösa, säger Lena Holm på Majblommans Riksförbund.

Lovtider. Dagar som förknippas med skidåkning, semestrar till varmare breddgrader och lediga dagar. Men det är också en tid som innebär överfyllda fritidsgårdar, stressade föräldrar och ensamma barn.

– Skolloven är en tid när klyftorna i samhället blir väldigt tydliga. Det är en tuff tid för många, säger Lena Holm, generalsekreterare för organisationen Majblommans Riksförbund.

Och just i lovtider får Majblomman extra mycket ansökningar om bidrag, från föräldrar som vill göra något särskilt för sina barn.

– Inför alla de här loven är det en enorm oro och stress, både hos barn och föräldrar. I de familjer där man inte har så god ekonomi ställer barnen heller inga krav på aktiviteter, vilket ofta leder till att de blir ensamma och kan inte följa med sina kamrater på olika saker.

”Ett pussel som inte går att lösa”

Var och varannan resebyrå gör just nu reklam för resor till världens alla hörn, och höstlovet är en vecka då många passar på att lämna den grå vardagen för en vecka på en vit sandstrand – eller några dagar i fjällen.

Men långt ifrån alla föräldrar har ledig tid att ta ut, särskilt om man är ensamstående.

– Barnen har 16 veckors lov, medan de flesta föräldrar bara har fem. Det är ett pussel som inte går att lösa, säger Lena Holm.

– Föräldrar ska absolut inte skämmas för att de inte kan åka iväg med sina barn, det är inte deras ansvar att täcka upp när skolan är stängd.

Barnpsykologen Per Högberg håller med Lena Holm när hon säger att föräldrarna inte ska ha dåligt samvete, han menar att vi inte ska ha så höga krav när det kommer till höstlovet.

– Jag tror att man som förälder måste inse att såhär ser verkligheten ut. Om man har ett jobb, så är det såhär – man kan inte ha semester hela tiden när ens barn har det.

Många stänger ner verksamheter

Enligt skollagen ska kommunerna ordna med fritids fram till vårterminen då barnen fyller 13 år, under del del av dagen då barnen inte är i skolan samt under loven. Öppettiderna ska anpassas efter föräldrarnas arbete eller studier och elevernas behov.

Men under loven stänger många kommuner ner en del av sin verksamhet, och har öppet vissa fritidshem där barnen kan vara. I en enkät som Majblomman gjort frågade man kommunerna hur många som hade öppet all sin fritidsverksamhet under jullovet, då svarade mer än en tredjedel, 38 procent, att man stängde vissa enheter. För sommarlovet var motsvarande siffra 64 procent.

Och enligt Lena Holm är höstloven inget undantag.

–  Det är inte alltid lätt för föräldrar och barn att ta sig någon annanstans, utan inskolning eller så. Det blir ju extra svårt under sommarlovets tio veckor såklart, men det är även jobbigt en sån här vecka.

– Vi menar att det är kommunernas ansvar att organisera verksamheten runt barnen, även när skolan stänger. Man kan inte dra ner allt på sparlåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.