Mängden ål har minskat med 90 till 95 procent de senaste 50 åren och ligger på historiskt låga nivåer, även om minskningen har stannat av sedan 2011 enligt SLU.
Silver eel som odlar ål i Sverige menar att de bidrar till att öka beståndet eftersom ålen har större chans att överleva i odlingen. Företaget köper ålyngel från Frankrike som de göder upp. 70-75 procent av de vuxna ålarna släpps ut igen, 5 procent dör och 20 procent går till konsumtion.
– Vi vill ge ålarna en chans, så att de kan simma vidare och gå igenom sin livscykel, säger Richard Fordham, vd Silver eel.
Samtidigt menar naturvårdsorganisationer att odlad ål inte är ett hållbart alternativ eftersom man fiskar av det befintliga beståndet. Ålen kan inte föröka sig i odlingen, utan måste göra det i Sargassohavet i Atlanten.
– När man sätter ut den odlade ålen så dör den fortfarande i kraftverken och i fisket. Det blir som en konstgjord andning, säger Inger Melander, marinbiolog på Världsnaturfonden.
175 ton ål dör i fisket
I Sverige dog förra året 175 ton ål i fisket (i inlandsvatten och efter kusten) och 115 ton i vattenkraftverkens turbiner, enligt siffror från SLU och Internationella havsforskningsrådet, ICES.
Det är lagligt att fiska ål för ett begränsat antal yrkesfiskare i Sverige, förutom under en sexmånaders fredningsperiod, enligt EU-regler.
Samtidigt rekommenderar Internationella havsforskningsrådet ett totalt fiskestopp, även av ålyngel.
– Bara för att ett fiske är lagligt innebär inte det att det är hållbart. Det yttersta ansvaret ligger hos våra beslutsfattare, säger Inger Melander.
Landsbygdsministern: Inte aktuellt med fiskestopp
Regeringen har gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se över den svenska ålförvaltningsplanen och öppnat för möjligheten att överlåta fiskelicenser till en yngre generation fiskare.
Kan det bli aktuellt med ett totalt fiskestopp?
– Nej, vi har vidtagit många andra åtgärder och historiskt minskat det svenska ålfisket med 90 procent. Jag ser framemot att andra länder följer efter. Samtidigt är det viktigt för regeringen att bevara det kulturarv som ålfisket är, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Clarias: ett hållbart alternativ
För den som gillar ål på julbordet finns det också andra alternativ, berättar Inger Melander.
– Clarias odlas i södra delen av Sverige och den rökta versionen påminner mycket om ål.
Ålens livscykel
Ålen genomgår flera stadier: larv, glasål, gulål och blankål.
Larverna kläcks i Sargassohavet och kommer till Europa med Golfströmmen. Väl vid den europeiska kusten har larverna utvecklats till glasålar. Glasålarna söker efter gynnsamma livsmiljöer längs kusterna.
Sökandet kan pågå under flera år och under den här tiden får ålen ett grågult pigment. Ålen kan stanna i ett vattendrag upp till 20 år innan den utvecklas till en blankål och sedan reser tillbaka till Sargassohavet för att föröka sig.
Källa: SLU