Hotelltrenden vänder uppåt: ”Nu kan vi anställa igen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långt och tungt år för hotellbranschen har nu vinden vänt. Nya siffror för juli månad visar flest antal hotellnätter sedan mars förra året då coronapandemin slog till.

– Det är ett helt annat liv och rörelse nu, förra våren passerade inte en bil här, säger David Viklund, hotelldirektör på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

Hotellen i Sverige är i princip tillbaka på normalnivå, så som det såg ut innan pandemin. Då cirka åtta av tio hotellsängar i Sverige var bokade, sedan kom covid-19 och då föll siffran ner till fyra. Nu har det snart gått ett och ett halvt år sedan pandemin startade och hotellbranschen börjar åter blomma, med sex av tio sängar bokade i juli månad.

– Nu kan vi faktiskt anställa mer människor igen för vi var ju tvungna att säga upp en hel del i fjol, säger Peder Wiklund, hotellägare i Storuman till SVT Nyheter Västerbotten.

Många hemestrar

Stockholms Handelskammare, som tagit fram siffrorna, menar att svenskar som reser inom landet på ”hemester” bidragit till den ljusa uppåtgången. Och på flera håll i landet har man även gjort en rekordsäsong i sommar.

– Rovdjursparken var förstahandsvalet, sen såg vi tomteland och att stugan var ledig så nu stannar vi kvar och cyklar, säger Katarina Sten som besökt Orsa Grönklitt i Dalarna.

Stockholm hänger efter

Stockholm gör rent beläggningsmässigt sin bästa månad i juli sedan mars förra året. Men hotellen har inte återhämtat sig fullt så bra som Sverige i övrigt. Sett till antal uthyrda hotellsängar är det endast fyra av tio som bokats i juli månad. 

– Många av de turister som besöker hotell i Stockholm går också på evenemang i staden, evenemangen har inte riktigt kommit igång än vilket gör att hotellmarknaden drabbats av det här, säger Stefan Westerberg, chefsekonom Stockholms Handelskammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.