Prinsessan Birgitta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon sa att hon var en knäpp – på ett väldigt positivt sätt så kan man säga att det stämmer”, säger dokumentärfilmaren Jens Lind om prinsessan Birgitta. Foto: Åserud, Lise

Hovexperten: ”Hon bjöd alltid på sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Färgstark, rolig och levnadsglad.

Prinsessan Birgitta var en kunglighet som stack ut och gick sin egen väg, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk damtidning.

Prinsessan Birgitta hade en nära relation med sin lillebror kung Carl Gustaf, och var gudmor till prins Carl Philip, säger Johan T Lindwall, som följt kungafamiljen i över 30 år.

Han minns en rolig och karismatisk person, som trots sin kungatitel var allt annat än tillrättalagd.

– Hon bjöd alltid på sig själv och sade sanningarna. Ställde man en fråga till henne sade hon var hon tyckte och tänkte, och det kunde förarga folk ibland, även inom familjen och hovstaterna, säger Johan T Lindwall.

Otroligt populär

Jenny Alexandersson, hovexpert på Aftonbladet, beskriver prinsessan Birgitta som otroligt populär och omskriven medlem i kungafamiljen redan som liten, som en av de fyra ”Hagasessorna”.

– Det var en familj som var idoler och förebilder för tusentals kvinnor under uppväxten, säger hon.

Prinsessan Birgitta avled på onsdagen, 87 år gammal, på Mallorca där hon levde sedan många år.

”Var små sagofigurer”

För några år sedan fick journalisten Jens Lind möjlighet att umgås med prinsessan på nära håll. Mötena mynnade ut i dokumentärfilmen ”Sessan – en kunglig saga”.

Att jobba med prinsessan Birgitta var hur kul som helst, berättar han.

– Jag sade prinsessan i början, men hon sade ”äsch, jag är Birgitta”, säger Jens Lind.

Han beskriver att hennes isolerade uppväxt på Haga slott, som en av ”Hagasessorna”, var som att bo i en liten gyllene bur.

– De var små sagofigurer i ett Sverige, som små dockor så långt från vanliga människors liv. Och det upptäckte hon så småningom, att hennes uppväxt skilde sig från nästan alla andras i Sverige. Det funderade hon säkert mycket på, säger Jens Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.