Hudcancerfallen har ökat stadigt sedan 60-talet när svenskarna började resa på charter till soliga destinationer. Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt ett trendbrott när de studerat data från svenska melanomregistret.
– Runt 2015 viker kurvorna för förekomst av melanom nedåt, säger Hildur Helgadottir, överläkare och docent i onkologi.
Att minskningen kan slås fast först nu beror dels på att det kan dröja många år innan solskador utvecklas till cancer och dels på att forskarna vill vara säkra på att det rör sig om mer än en tillfällig minskning.
Studien publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften JAMA Dermatology. Forskarna har inte kartlagt orsaken till minskningen av hudcancer, men de lägger fram fyra möjliga förklaringar.
”Tidigare vanligt att barn brände sig”
Huvudteorin är att de informationskampanjer för säkert solbeteende som startade på 90-talet faktiskt fått effekt, särskilt vad det gäller att skydda barn från sol.
– Innan dess så var det väldigt vanligt att barn brände sig. Man såg ofta barn som bränt sig flera gånger, fjällat och fått blåsor. Man tyckte nästan att det var ”stärkande”, säger Helgadottir.
Färre solarier, innesittande och mörkare pigment
Ännu en faktor är att tillgången till solarier har minskat drastiskt. Sedan 2018 är det 18-gräns på solarier och många badhus har tagit bort solarierna.
Forskarna tror också att innesittande på grund av ökat mobil- och datoranvändande påverkat ungas exponering av solljus. Ytterligare en delfaktor kan enligt studien vara att det idag i Sverige finns fler individer med mörkare pigmentering som tål solen bättre.
Sverige först i Europa
Även Australien och USA har rapporterat in en minskning av förekomsten av hudcancer och bland annat Norge, Spanien och Storbritannien har noterat en stabilisering av antalet fall. Sverige är dock först i Europa med en minskning.
– Det beror nog i första hand på att vi i Sverige har så bra hälsopopulationsregister där vi kan titta på sådana samband nästan i realtid.
Unga jagar UV-timmar
I sommar har det rapporterats om unga som, tvärtemot rekommendationerna, använder UV-index för att bli så bruna som möjligt.
Hildur Helgadottir tror dock att hudcancerfallen kommer fortsätta minska och tillslut även nå vuxna över 50 år. Men allt beror på hur väl vi skyddar oss, konstaterar hon.
– Huvudbudskapet är att ett solsäkert beteende får effekt.