Under torsdagen möttes försvarsministrar från 17 länder i Köpenhamn, under en givarkonferens för Ukraina. Ett av de deltagande länderna var Sverige.
På mötet stakades tre huvudinriktningar ut för det långsiktiga stödet. Det handlar om militär utbildning, minröjning och vapenproduktion. Förra veckan meddelade regeringen att Sverige kommer att bidra med 120 instruktörer som ska utbilda ukrainsk militär. Utbildningsinsatserna kan komma att utvidgas ytterligare, säger försvarsministern till SVT.
Behöver artillerisystem
Även vapenproduktion till Ukraina kan bli aktuellt i flera länder. Framförallt behövs artillerisystem.
Enligt Hultqvist har Slovakien, Polen och Tjeckien redan anmält att de kan hjälpa till med vapentillverkning.
– Det handlar om att utnyttja produktionslinjer i olika länder för att producera vapen som direkt kan levereras till Ukraina, säger Peter Hultqvist.
– Vi räknar med att konflikten blir långvarig och därför menar vi att de leveranser som hittills varit ska kompletteras med direkt produktion.
Kan tillverka vapen till Ukraina
Även Sverige kan komma att bidra med vapenproduktion.
– Det är inget som jag utesluter, men det är för tidigt att säga. Vi är med i alla tre dimensionerna på ett positivt sätt, men sen får vi i slutändan se hur vi lägger upp alltihop, säger Peter Hultqvist.
En fond ska också inrättas, där länder kan bidra med ekonomiska medel för vapenproduktion till Ukraina.
Sverige har tidigare bidragit med vapen till Ukraina vid flera tillfällen. Bland annat har tusentals pansarskott skickats till landet.
Ett nytt möte ska hållas i september. Då ska de 26 deltagarna på givarkonferensen fatta mer konkreta beslut för de tre områdena.
Under konferensen lovade flera länder ytterligare stöd till Ukraina i form av vapen och pengar. Enligt TT samlades motsvarande 15 miljarder kronor in. Storbritannien lovade också att skicka fler artilleripjäser till landet.
Fakta: Dessa länder deltog
Givarkonferensen i Köpenhamn arrangerades av Danmark, Ukraina och Storbritannien.
17 försvarsministrar deltog och totalt var 26 länder representerade:
Norge, Sverige, Island, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Nederländerna, Slovakien, Tyskland, USA, Bulgarien, Rumänien, Japan, Australien, Ukraina, Storbritannien, Danmark, Frankrike, Georgien, Nya Zeeland, Sydkorea, Slovenien, Kanada.
Källa: TT