Labradoodlen Livia möter patienter på Akademiska barnsjukhuset. Foto: SVT

Hundar ska förstärka sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska barnsjukhuset i Uppsala är först i landet med att utöka bemanningen – med en hund. Vårdhunden Livia har anställts för att förstärka barnsjukvården i ett nystartat forskningsprojekt.

I Sverige används hundar redan inom äldreomsorgen och i hemsjukvården, som diabetes- och epilepsi-hundar bland annat. Men en vägledning från experter för hur man ska arbeta med hundar i vård och omsorg har saknats.

Därför har överläkaren Ann Edner på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala tillsammans med andra experter, från bland annat läkarsällskapet och allergiförbundet, tagit fram ett dokument med nya riktlinjer. Det blir tillgängligt från och med i dag.

– Nu när hundarna finns i vården på olika sätt är det viktigt att det inte blir anarki, utan att det finns en vägledning att rätta sig efter, säger Ann Edner.

Komplement till medicin

Samtidigt bedriver Ann Edner alltså ett nytt forskningsprojekt på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala för att undersöka om hundar kan användas som komplement till medicinsk behandling och få sjuka barn att läka fortare. Barn som opererats efter trauman ska studeras, men också barn med tumörer och neurologiska sjukdomar.

– Vi ser redan på kommentarer i pilotprojektet att detta skulle hjälpa barnen att må bättre, blir gladare, få en bättre vistelse och känna ett större lugn i den här extremt utsatta miljön som sjuka barn kommer i när de kommer in till sjukhus, kommenterar Ann Edner.

Skingrar tankarna från smärtan

Hundar har hittills alltså inte använts på barnsjukhus i Sverige, men när Livia möter patienten Nike Drugge för första gången faller allt väl ut. Nike Drugge har skadat en arm svårt och tvingats att genomgå operation. För henne blev mötet med Livia någonting mycket positivt:

– Man kanske inte tänker så mycket på att man har det svårt eller vad som hänt när man möter hunden, säger Nike Drugge.

Så hunden hjälper dig att skingra tankarna lite?

– Ja, när jag träffade Livia tänkte jag inte alls så mycket på att jag har ont i armen.

Kan skriva ”hund” på remiss

Livia är en labradoodle, en korsning mellan labrador och pudel, en ras som ska vara mindre allergiframkallande än andra hundar.

– Rasen togs fram i Australien på 80-talet för att kunna hjälpa sjuka allergiker, berättar Ann Edner.

– Jag tror att detta med hundar på barnsjukhus kommer att explodera, precis som med lekterapi och clowner, så att man helt enkelt kan skriva ”hund” på remiss.

FAKTA

Vägledningen för hundar i vård och omsorg presenterar hur hundterapi bör planeras liksom hur den bör genomföras för att verksamheten ska vara säker och effektiv, enligt följande kriterier:

  • dokumentation
  • journalföring
  • allergianpassning
  • skydd mot smitta och smittspridning
  • hur man undviker fysiska skador
  • hantering av hundrädsla
  • djurhälsa och djurskydd för hunden
  • försäkringsaspekten
  • forskningsläget nationellt och internationellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.