Enligt SKR finns risk att man bygger upp en vårdskuld som kommer att kosta i framtiden. Foto: Tore Meek, TT

Hundratals miljoner i förlust i tandvården

Publicerad

Under coronakrisen har en stor del av den planerade tandvården ställts in eller skjutits upp, inte minst inom Folktandvården. Något som i dagsläget kostar 300 miljoner kronor i månaden för landets regioner.

I flera regioner har den planerade tandvården ställts in helt eller delvis på grund av coronasmittan. Den främsta anledningen är för att kunna spara skyddsutrustning till sjukvården.

– Det började med att det var hotande materialbrist, vi använder väldigt mycket handskar och munskydd i tandvården. I slutet av mars fick vi ställa in all planerad tandvård och bara jobba med akut tandvård. Nu har vi fått lätta lite, för materialbristen är inte lika överhängande, säger Marie Eriksson, tandvårdschef i Region Värmland.

Coronapandemin

Det här blir kostsamt för landets regioner, eftersom en stor del av folktandvårdens intäkter kommer från patienternas avgifter. Även om dessa uteblir så kvarstår kostnader för personal och lokaler.

SKR räknar med underskott

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, går regionerna nu miste om cirka 300 miljoner kronor i månaden i uteblivna intäkter.

– Det här är ju en del i de stora intäktsförlusterna som regionerna har. Det är ju ingen region som har någon bra ekonomi just nu, utan vi räknar med underskott totalt sett bland regionerna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

På en del håll är påverkan mycket stor och i andra regioner liten. Enligt SKR har man dragit ner stor del av verksamheten bland annat i Region Skåne, Region Dalarna och Region Värmland.

Värmland räknade med ett bortfall på 50 miljoner, men nu ser situationen ut att förbättras.

”Patienter får sämre tandstatus”

Fem regioner har tandvården i bolag. Fyra av dessa, Skåne, Gävleborg, Västmanland och Stockholm, har ansökt eller planerar att ansöka om ersättning för korttidspermittering av personal.

Från SKR säger man att regionerna redan är pressade av ökande utgifter och minskande intäkter. Nu kan man också bygga upp en vårdskuld som kommer att kosta i framtiden.

– Problemet är ju att all den planerade tandvård man inte utför nu kommer att leda till att många patienter får sämre tandstatus, vilket innebär att man måste ta igen det senare, säger Annika Wallenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet