Den som döms till fängelse i Sverige har normalt 75 dagar på sig att infinna sig hos Kriminalvården, räknat från den dag då domen vinner laga kraft. Det gäller de personer som inte suttit häktade under rättegångstiden, utan bedömts tillräckligt ofarliga för att få vistas i samhället.
Om man inte dyker upp så kan man helt undslippa den påföljd man tilldelats i domstol. Det gäller bara att hålla sig undan tillräckligt länge.
”Fullständigt fel”
Som det ser ut i dag finns det nämligen en begränsning för hur länge straffet är giltigt innan det preskriberas. Att inte inställa sig hos Kriminalvården trots att man dömts till fängelse är inte olagligt och håller man sig undan till dess att straffet preskriberats är man återigen helt fri.
– Det är fullständigt fel att Sverige ger en sådan möjlighet. Det hade varit väldigt enkelt att säga att ett fängelsestraff aldrig preskriberas när det gäller verkställighet, säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare.
Vill ändra reglerna
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över om det går att ändra reglerna.
– Jag gav utredaren ett uppdrag att se över frågan och lägga skarpa förslag på det här. Det är ett tecken på att regeringen avser att verkligen gå vidare med en förändring, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Moderaterna vill gå ett steg längre.
– Vi tycker att det rimliga är att de som väljer att hålla sig undan får ett påökat straff. Med vårt förslag skulle man kunna få ytterligare fyra års fängelse om man väljer att hålla sig undan, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
Utredningen ska vara klar i november och först under nästa år kommer ett förslag kunna läggas fram i riksdagen.
Så lång är preskriptionstiden för fängelsestraff
Hur lång tid det måste gå innan ett ej påbörjat fängelsestraff preskriberas beror på hur långt fängelsestraffet är. Exakt vilka regler som gäller idag framkommer i brottsbalken 35 kap. 8 § enligt följande:
Ådömt fängelse bortfaller, om domen ej börjat verkställas innan tid som nedan sägs förflutit från det domen vann laga kraft:
- fem år, om fängelse ej över ett år ådömts,
- tio år, om fängelse på längre tid än ett år men icke över fyra år ådömts,
- femton år, om fängelse på längre tid än fyra år men icke över åtta år ådömts,
- tjugo år, om fängelse på viss tid över åtta år ådömts,
- trettio år, om fängelse på livstid ådömts.
Källa: Brottsbalken