Sedan sushin kom till Sverige har den gjort resan från finmat till snabbmat för att nu återigen börja bli mat för riktiga lyxkrogar. Men många av oss som äter sushi gör det enligt experterna på helt fel sätt. Vilket gör att vi förstör smakerna.
Åke Nordgren är en av Sveriges främsta experter på japansk dryck och matkultur. Han driver ett importföretag som importerar japansk dryck och föreläser även om japansk mat och dryck, bland annat på japanska ambassaden i Stockholm. Han pratar gärna mycket och länge om den japanska kulturen.
– Jag och många med mig vill lära ut till svenska folket hur man kan äta sin sushi för att känna fler smaker. Det generella felet som många svenskar gör är att man öser på med wasabi och soja, men då förstör man fullständigt smakerna, säger han.
Äta sushi med ketchup
– Det finns två olika stilar av sushi. Det ursprungliga sättet att äta sushi på är Edo-Mae style. Edo är den gamla fiskebyn som idag heter Tokyo. Enligt Edo-Mae style rimmar eller marinerar man fisken. Sedan lägger man på ett syrat ris, nigiri. Då använder man inte soya eller wasabi för att doppa. Det är det klassiska sättet, att inte doppa. Sedan kom sushiboomen.
LÄS MER: Uppmaningen: Undvik alla jätteräkor
Åke Nordgren betonar att det givetvis inte finns något rätt eller fel för hur man äter sin sushi, vill man ha ”ketchup” på så kan man självklart ha det, skämtar han, och fortsätter:
– Men om man är intresserad av att ha kunskap om hur man får ut mest smaker från sin sushi och vill veta hur japanerna själva gör finns det anledning att lyssna uppmärksamt.
– Det finns en lång historia som folk inte har koll på. Det är väl inget fel med det, men det är roligt om folk vill söka efter matens rötter – matens ursprung, det puritana. Från början hade sushi ingenting med rå fisk att göra, det handlade om att göra rå fisk hållbar genom inläggningar och konserveringar.
Från skumgummichampinjoner till finkrog
Sushin kom till Sverige under 70-talet, det var den japanska kocken Toshiko Lee som började servera det på sin japanska krog i Stockholm. Toshiko Lee har sagt att det var svårt att få svenskarna intresserade av sushi i början, men en sak var tydlig redan då – det var laxen som flest ville ha.
Åke Nordgren jämför sushins resa med när pizzan kom till Sverige.
– Först kom den som den var från Italien, sedan blev det kommersialiserat med skumgummichampinjoner och nu är det tillbaka till rötterna igen med vedungspizza och fina råvaror. Samma sak är det med sushin. Den har passerat frysta, torra fiskbitar till att nu återgå mer till sitt ursprung.