På många bostadsförmedlingars hemsidor finns främst bilder på fasader och planlösningar. Foto: Hasse Holmberg/TT

Hyresgäster tvingas ta ställning till bostäder utan visning

Uppdaterad
Publicerad

Utan varken bilder, videoklipp eller digitala visningar att tillgå tvingas hyresgäster ta ställning till bostäder i blindo. För majoriteten av de hyresrätter som förmedlas via bostadsförmedlingarnas hemsidor i Stockholm, Göteborg och Malmö finns bara en ritning över planlösningen att se.

 – Det är inte optimalt, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd till Dagens Nyheter.

På grund av pandemin har de fysiska visningarna av hyresrätter ställts in över hela landet.

Några av konsekvenserna blir att fler tackar nej till de bostäder som finns tillgängliga och förmedlingen drar ut på tiden. Bostadsförmedlingen i Stockholm och Boplats Göteborg strävar mot att visa bilder eller filmer på tillgängliga lägenheter. Heimstaden Malmö och Boplats syd delar samma mål, men på samtliga hemsidor finns främst bilder på fasader och planlösningar.

Sedan april förra året har Boplats Syd förmedlat 7 500 lägenheter, utav totalt 9 000, utan bild eller video.

Varför är det så pass få lägenheter som fotas?

– Den avslutade hyresgästen har inget incitament att medverka, säger Krister Hjelm, VD Boplats Syd till SVT Nyheter.

Han menar att allt bygger på att hyresgästen fotar, filmar eller låter personal komma in i lägenheten.

– Fler bilder har varit ett starkt önskemål från våra hyresgäster. Det är väldigt få som kan fatta beslut baserat på en planritning, säger Krister Hjelm.

Vill inte slösa lång kötid

I en undersökning som gjorts av Bostadsförmedlingen i Stockholm framgår att många, trots att de är i stort behov av någonstans att bo, avstår från att söka bostäder på grund av uteblivna visningar. En av förklaringarna tros vara att få vill slösa sin långa kötid på en lägenhet de aldrig sett.

Knappt hälften av lägenheterna fotade

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, menar att bostadsförmedlarna försökt få till digitala  lösningar som videofilmer och bilder. Ändå hade inte ens hälften av de hyresrätter som blev tillgängliga hos Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i november 2020 varken foton eller filmer. Istället tvingas hyresgäster ofta tacka ja eller nej baserat på endast en ritning över planlösningen.

Dennis Wedin menar att ett krav på bilder skulle förlänga handläggningstiden och ibland innebära att lägenheterna inte alls kan förmedlas.

– Ju längre in vi kommer på året desto längre ska vi ha kommit i att alla lägenheter ska kunna ses på bild och film, säger han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.