Varje år träffas representanter för kommunala och privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen för att förhandla hyressättningen för nästa år.
2019 höjdes genomsnittshyran med 1,9 procent, vilket var en fördubbling av höjningen 2018.
Vill att hyran utvecklas som andra inkomster
I årets förhandlingar vill fastighetsägare se en höjning med 3,5 procent för att bland annat kunna sköta nödvändigt underhåll, säger Fastighetsägarnas hyresmarknadschef Nathalie Brard.
– Eftersom hyran är hyresvärdens enda inkomst anser vi att den måste få utvecklas i samma takt som andra inkomster i samhället. Gör den inte det, då kommer viljan att investera i att bygga nya hyresrätter minska, säger hon.
Men den rådande bostadsbristen med få tomma lägenheter, samt låga räntor för fastighetsägarna, gör en sådan stor höjning orimlig, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren.
”Ansvarslöst mot hyresgästen”
– Fastighetsägare får ersättning för ökade taxor och ökat underhåll. Att med den verkligheten, begära 250 kronor mer i månaden för en trerumslägenhet är obegripligt. Det är även ansvarslöst mot hyresgästen, alla måste ha råd att bo, säger Elmgren.
Resultatet av förhandlingarna varierar beroende på kommunernas olika förutsättningar, samtidigt som det tar olika lång tid för kommunrepresentanterna att komma överens, berättar Erik Elmgren.
Hur hög den genomsnittliga höjningen blir för 2020 fastställs i början på nästa år.
Hyreshöjningar tidigare år
2016: + 0,8%
2017: + 0,8 %
2018: + 1,1 %
2019: + 1,9 %
Källa: SCB