– Vi gör inte någon urskiljning på det viset var man kommer ifrån om man ska sitta i styrelsen i Ica-koncernen. Kriterierna för att komma in i styrelsen är ju oftast utifrån kompetens och att vi vill ha en blandad kompetens i styrelsen. Var man kommer ifrån det är inte ett av urvalskriterierna, säger Claes-Göran Sylvén.
”Ni ger oss en knuff”
Så den bästa kompetensen finns bland vita män här i Sverige?
– Nej, det säger jag inte på något vis.
Hur kommer det sig då att det ser ut som det gör?
– Jag kan inte svara på det faktiskt. Det enda jag kan svara på är att vi inte utesluter någon typ av människa från att komma in, men jag kan konstatera med din frågeställning att vi inte har lyckats med att i den meningen ha en mångfald. Vad gäller etniskt ursprung så skulle vi kunna vara bättre för att kunna spegla samhället, och på det viset få en ännu bredare kompetens.
– Att ni nu uppmärksammar det här ger ju oss naturligtvis en knuff att vi behöver öka tempot i den här frågan och se till att vår mångfald blir större och bredare.
”Vi behöver vidga vår syn”
Hur ska ni göra då?
– Det är naturligtvis en fråga för valberedningen. Vi får skicka signaler till valberedningen att det här är viktigt för oss att vi får in den här typen av mångfald och att vi ökar trycket och hastigheten i arbetet.
Varför är det viktigt med mångfald för er?
– Det handlar ju om att vi vill få upp den bästa kompetensen och att vi söker kompetens och erfarenhet ur alla kategorier, och på det viset får in den bästa sammanblandningen av människor i styrelsen. Mångfalden är viktig för att vi ska representera det samhälle som vi också ska rikta oss mot.
– Vi söker efter kompetensen i för smala fåror och vi skulle behöva vidga vår syn i var vi kan söka kompetensen till vår styrelse, säger Claes-Göran Sylvén.