Foto: TT

I dag tar jordens naturresurser slut

Uppdaterad
Publicerad

Jordens naturresurser är slut. I alla fall de resurser som var ämnade att spenderas i år. Men trots mörka siffror visar minskade koldioxidutsläpp ändå på att trenden kan vara på väg att ändras.

Det kallas för ”earth overshoot day” – dagen då jordens resurser tar slut.

– Resten av året, fem månader framöver nu, lever vi på kredit från naturen. Om man skulle jämföra det med vårt eget sparkapital så är det som att leva på kredit resten av året. Det håller ju inte i längden, säger Stefan Henningsson, talesperson för klimatinnovationer hos Världsnaturfonden, WWF.

Överutnyttjandet av jordens resurser leder bland annat till brist på vatten, avskogning, jorderosion, ökad halt av koldioxid både i atmosfären och haven. Koldioxid i haven kan leda till försurning och sämre fiskebistånd.

Stadig försämring sedan 70-talet

Fram till 70-talet klarade vi oss på vår årliga dos av naturens resurser, men så hände något. Jordens befolkning ökade och människor började konsumera mer. Sedan dess har ”earth overshoot day” flyttats fram från december till augusti.

LÄS MER: Forskarlarm: Klimatet förändras allt snabbare

– Vi konsumerar jordens resurser i mycket snabbare takt än vad jorden kan producera de här resurserna. Vi utarmar naturen, skogen, jordbruksmarken och våra hav i en takt som inte naturen klarar av att återskapa den på.

I studien, som är gjord av Global Footprint Network, har man bland annat undersökt hur mycket vi människor konsumerar och jämfört det med hur mycket resurser naturen kan återskapa.

Vänder det nu?

Men allt är inte negativt.

– Loppet är inte helt kört. Jag känner att det har aldrig varit så många ombord som jobbar i samma riktning som det är i dag, säger Stefan Henningsson med ett leende på läpparna.

LÄS MER: Var femte ung tjej väljer bort kött

För första gången på flera år visar siffrorna i den här undersökningen att koldioxidutsläppen inte ökat jämfört med förra året.

– För tredje året i rad nu så har vi haft stabiliserade globala utsläpp, de ökar inte just nu. Tidigare har de ökat med två procent varje år, men nu har vi stabiliserat det. Nu måste vi vända det och få ner utsläppen. Jag är hoppfull, säger Stefan Henningsson.

Fakta: Historik över ”earth overshoot day”

2017 – 2 augusti

2016 – 3 augusti

2015 – 4 augusti

2014 – 4 augusti

2013 – 5 augusti

2012 – 6 augusti

2011 – 5 augusti

2001 – 23 september

1991 – 11 oktober

1981 – 12 november

1971 – 21 december

Källa: Earth overshoot day

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.