Det finns flera åtgärder man själv kan ta till för att minska risken för inbrott, och för att minimera skadan om ett inbrott trots allt sker. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inbrottstjuvarna tar inte semester

Uppdaterad
Publicerad

Fler stannar hemma på grund av coronapandemin. Trots det har inbrotten och inbrottsförsöken endast varit något färre hittills under sommaren, jämfört med sommaren i fjol.

Polisen rekommenderar att man fotograferar sina värdeföremål, då kan chansen vara större att man återfår dem om de blir stulna.

1 519 inbrottsförsök och fullbordade inbrott inträffade mellan den 1 juni och den 14 juli i år. Det är något färre än under samma tidsperiod förra året, då siffran låg på 1 618.

En av de viktigaste åtgärderna för att minska risken för inbrott är att prata med sina grannar. Dels kan de upptäcka misstänkt aktivitet kring bostaden när man är borta, dels kan de hjälpa till att få hemmet att se bebott ut.

– Grannarna kan till exempel klippa ens gräsmatta, lägga hushållssopor i sopkärlen då man är bortrest och gå en runda i trädgården och se om det är något som ligger framme som inte gjort det tidigare. Är man bortrest ska det se ut som att det är aktivitet i bostaden och området, säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare med ansvar för bland annat bostadsinbrott, vid polisens nationella operativa avdelning.

Liten chans att få tillbaka föremål

Det är bra att fundera över vad man förvarar hemma och vad man riskerar att förlora, om det skulle vara så att ett inbrott trots allt sker. Man ska exempelvis inte ha stora mängder kontanter hemma.

– Man ska inte ha värdeföremål framme och man ska ställa sig frågan vilket sentimentalt värde arvegods och unika saker, som man förvarar hemma men inte använder, har för en. Chansen att få tillbaka sina värdeföremål är statistiskt ganska liten, säger Damir Celebic.

Fotografera föremål

Polisen rekommenderar att man fotograferar eller filmar sina värdeföremål. Fotona kan man gärna förvara i ett bankfack.

– Hittar vi föremålen i samband med exempelvis husrannsakningar eller kontroller av bilar så är det viktigt att man kan söka i våra system och matcha föremålen till polisanmälningar, säger Damir Celebic.

Om ett inbrott sker ska man berätta om det för sina grannar. Risken finns att inbrottstjuvarna slår till igen.

– Inbrott har en tendens att återkomma i närheten i närtid, och att det blir en serie av brott, säger Damir Celebic.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot inbrott

Råd för att förebygga brott:

Använd godkända lås och brytskydd på bostadens dörrar och fönster.

Lås dörrar och fönster när du inte är hemma, även om du bara är borta över dagen.

Lämna inte värdeföremål synliga i hemmet.

Installera inbrottslarm med kamera och siren.

Ha en dialog med grannarna, och informera varandra om det sker misstänkt eller ovanlig aktivitet i området. Hjälp gärna varandra när ni reser bort, med att klippa gräs, tömma postlådan, ställa iordning utemöbler som blåst omkull och liknande, så att det ser bebott ut i hemmet även när ni är bortresta.

Skaffa en timer och/eller rörelsedetektor, som är kopplad till utomhusbelysningen.

Om ett inbrott inträffar:

Var beredd utifall att ett inbrott sker. Skriv upp och dokumentera de värdeföremål du äger och fotografera och/eller filma dem. Notera serienummer när det handlar om exempelvis teknikprylar. Förvara fotona och dokumentationen på en säker plats, gärna i ett bankfack.

Kontakta alltid polisen om ett inbrott inträffar.

Berätta för grannarna om du utsätts för inbrott. Det är inte ovanligt att inbrottstjuvarna slår till i samma område igen, inom en snar framtid.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.