• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Protester i Indonesiens huvudstad Jakarta 2019 efter att ett kritiserat lagförslag presenterats, som då stoppades men nu blir verklighet. Arkivbild. Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Indonesien förbjuder samlag utanför äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Indonesiens parlament klubbade på tisdagen en brottsbalk som innehåller lagar för att bland annat förbjuda samlag utanför äktenskap, rapporterar Reuters.

Att förolämpa landets president Joko Widodo inkluderas också, i en del av en genomgripande juridisk översyn som kritiker säger undergräver medborgerliga friheter i världens tredje största demokrati.

Den nya strafflagen antogs i ett parlamentariskt möte, under vilket lagstiftarna hyllade framgången att anta ett lagförslag som har tagit årtionden att ta fram.

Delar av landet, världens folkrikaste muslimska nation, har redan lokala lagar som förbjuder sex utanför äktenskapet och andra brott om anses bryta mot moraliska riktlinjer.

Nya lagstiftningen ”katastrofal”

Indonesien har jobbat sedan 2015 på lagstiftningen som nu ersätter de hundra år gamla holländska koloniallagarna som funnits i landet. Landets justitie- och människorättsminister stödde den nya lagstiftningen och sa för tre år sedan att den är mer i linje med hur indoneserna lever i dag. Den nya brottsbalken har stöd hos den muslimska majoritet som styr landet och där många vill se att landet formas utifrån en konservativ syn på islam.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kallade utkastet till lagförslaget för ”katastrofalt, inte bara för kvinnor och religiösa och HBTQ-minoriteter, utan för alla indoneser” när det uppdagades 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.