Efsa grundar sina rekommendationer kring socker på fem studier, varav fyra har betalats av sockerindustrin. Enligt Efsa är vem som betalar för en studie inte relevant.
– Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin. Det som är viktigt, är hur studien är gjord, säger en talesperson till Ekot.
Finansiering viktigt
Men forskning visar att detta inte stämmer.
– Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten, säger Maria Bes Rastrollo, professor vid Navarrauniversitetet i Spanien, till Ekot.
Hon har gått igenom ett stort antal studier kring kopplingen mellan söta drycker och övervikt, och studerat kopplingen mellan finansiering och forskningsresultat.
Enligt Ekot har åtta av 21 medlemmar i Efsa:s panel som skriver rekommendationer kring sockret finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer produkter med mycket socker i.
Samband finns
Världshälsoorganisationen, WHO, hade innan Efsa publicerade sina rekommendationer 2010 konstaterat att det finns ett samband mellan att äta mycket socker och viktuppgång.
Efsa säger till Ekot att de övervägt samma typ av bevis som exempelvis WHO och att ingen av panelmedlemmarna visade sig ha några intressekonflikter när de granskades inför sina uppdrag.
Fakta: Socker
Socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter, som finns naturligt i mjölk, bär och frukt.
Det socker vi använder för att söta vårt livsmedel kallas sackaros och består av glukos och fruktos. Det saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer utan ger enbart energi.
Att äta socker ger inga positiva hälsoeffekter men glukos behövs för att hjärnan ska kunna fungera. Socker ökar också risken för karies.
Vuxna som börjar äta mer socker går upp i vikt medan de som minskar går ner, har flera studier visat.
Källa: Livsmedelsverket