Livsmedel har blivit dyrare, enligt siffror från SCB. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Inflationen går upp något – KPIF på 1,5 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen landade på 1,5 procent i oktober, enligt KPIF-måttet. En uppgång jämfört med tidigare månad, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Högre boendekostnader märks mest i svenskarnas plånböcker.

Inflationen uppgick till 1,5 procent i oktober, enligt KPIF-måttet där ränteeffekterna är borträknade. Det är 0,4 procent högre än föregående månad, då samma mått var 1,1 procent. Det visar SCB:s siffror, som publicerades på torsdagen.

Det går helt i linje med de preliminära beräkningarna – en ny indikator för inflationen, kallad ”snabb-KPI” – som släpptes av myndigheten den 7 november.

Dyrare mat

På årsbasis har drivmedelspriserna sjunkit med 22 procent och teleutrustning med 15,5 procent. Men andra saker drar åt motsatt håll – däribland mat och boendekostnader.

Livsmedel har blivit 1,7 procent dyrare. En vara som stuckit iväg i pris det senaste året är mjölken. Den varugrupp som steg mest i pris i oktober var oljor och fetter. Priset på smör har exempelvis gått upp drygt 8 procent.

”Det mesta inom livsmedel och alkoholfria drycker har stigit i pris senaste året. Däremot har frukt och grönt totalt sett minskat i pris”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Höga boendekostnader

Hyror och bostadsrättsavgifter har ökat med 5,4 procent. Och även om räntekostnaderna sjunkit den senaste tiden ligger de fortfarande 3,7 procent högre, enligt SCB.

Även prishöjningar för tv-, film- och musiktjänster bidrog till månadsförändringen. Att gå på restaurang har i genomsnitt blivit 4,4 procent dyrare på ett år.

Inflationstakten enligt KPI var 1,6 procent i oktober, vilket den också var i september.

”Det kan till stor del förklaras av att lägre räntekostnader motverkades av stigande energipriser”, säger Caroline Neander.

Hur mäter man inflation?

Inflation kan mätas på olika sätt, och görs oftast genom att mäta priser och jämföra dem över tid i ett prisindex.

Konsumentprisindex (KPI) är ett jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige.

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är sedan september 2017 Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken.

I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.