Inflationen i Sverige fortsätter att stiga – nådde 8,5 procent i juni

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i Sverige nådde 8,5 procent i juni, visar SCB:s senaste siffror. Det är en uppgång jämfört med maj och innebär en ny rekordnotering.

– Det är allvarligt och något som de flesta människor har känt av, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Inflationen i Sverige fortsätter att ticka uppåt. I juni landade inflationstakten enligt konsumentprisindex, det vill säga förändringen från samma månad förra året, på 8,5 procent, enligt SCB:s senaste siffror som presenterades på torsdagsmorgonen.

I maj steg inflationen till en ny rekordnotering på 7,2 procent och nådde därmed den högsta nivån på 30 år. Torsdagens besked innebär alltså en ny högstanotering.

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Mat och drivmedel blev dyrare

Det är bland annat de högre priserna på transporter till följd av högre drivmedelspriser som ligger bakom månadsförändringen, enligt SCB som varje månad mäter inflationstakten.

Även priserna på bilar och andra fordonsrelaterade kostnader har ökat, samtidigt som elpriserna gick upp i juni.

När det gäller livsmedel var det kött, mjölk, ost, ägg, bröd och övriga spannmålsprodukter som ökade mest i pris, visar SCB:s mätningar.

”Högre än vad man hade trott”

Enligt SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström är förändringen större än förväntat.

– Inflationen fortsätter att bli värre. Det här är den högsta inflationen sedan juli 1991. Och det är också högre än vad man hade trott i förväg. Så det är absolut allvarligt och något som de flesta människor har känt av, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Kristina Lagerström konstaterar att prisökningarna har blivit kännbara i de flesta plånböcker.

– Maten är förstås något som många som inte har så gott om pengar märker av tydligt. Sedan är det elen som brukar vara billig så här års, nu är den nästan 40 procent dyrare än den var i juni förra året, säger hon.

– Och förstås bensin och diesel som är 54 procent dyrare nu är inför sommarsemester förra året. Det är en annorlunda situation jämfört med förra sommaren.

Ekonomen: ”Farligt”

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger till SVT Nyheter att situationen är allvarlig. Han anser att centralbankerna borde ha höjt räntorna tidigare och pekar även på regeringarnas kraftiga stödpaket under pandemin som skapade en kraftigt ökad efterfrågan på varor i världen.

– Det är farligt. Vi har ett problem och hela världen har ett problem. Hela världen lider av den här inflationen. Du får mindre köpkraft och kan handla mindre, säger Robert Bergqvist.

Så har priserna förändrats senaste året

Livsmedel och alkoholfria drycker 11,2%

El 39,8%

Inventarier och hushållsvaror 12,2%

Bilar 8,4%

Drivmedel 54,2%

Rekreation och kultur 3,9%

Restauranger och logi 10,1%

Personlig hygien 5,8%

Siffrorna avser årsförändring i procent.

Källa: SVB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.