Elpriserna ökade från oktober till november. Foto: Johan Nilsson / TT

Inflationen steg till 1,8 procent i november

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen steg till 1,8 procent enligt KPIF-måttet i november, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är något lägre än de preliminära beräkningarna.

Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med motsvarande siffra i oktober. Enligt en preliminär beräkning som SCB presenterade förra veckan beräknades inflationstakten stiga till 1,9 procent.

KPIF är det mått som Riksbanken utgår ifrån när de utformar penningpolitiken. I det måttet räknas effekterna av boräntor bort.

– Elpriserna ökade från oktober till november samtidigt som räntekostnader sjönk, säger Filip Hellberg, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Priserna på drivmedel var 18 procent lägre i november jämfört med samma månad förra året.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent.

Alexander Norén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behöver vi oroa oss över att snabb-KPIF stiger? SVT:s ekonomireporter Alexander Norén analyserade siffrorna i samband med att de preliminära siffrorna för november presenterades i förra veckan. Foto: SVT

Hur mäter man inflation?

Inflation kan mätas på olika sätt, och görs oftast genom att mäta priser och jämföra dem över tid i ett prisindex.

Konsumentprisindex (KPI) är ett jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige.

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är sedan september 2017 Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken.

I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.

Källa: TT/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.