Vänsterpartiet omgärdar inte politiken med några om och men: Vinstutdelning i välfärden ska förbjudas i lag. Förhoppningen är förstås att motståndet, som letar sig in även i borgerliga led, mot vinst i välfärden, ska ge fler röster till Vänsterpartiet.
Plakatpolitik?
Det är ingen nyhet att Vänsterpartiet, som enda parti vid sidan av Sverigedemokraterna, säger nej till att privata företag ska få dela ut eventuellt överskott till aktieägarna. I Almedalen presenterade Jonas Sjöstedt hur en sådan lagstiftning ska se ut. Att visa upp hur förbudskravet ska genomföras är en viktig poäng för Vänsterpartiet. En vanlig kritik mot vänsterpartisterna är att de driver plakatpolitik som är omöjlig att göra verklighet av.
Trycket från opinionen att avskaffa vinster i välfärden har ökat den senaste tiden i takt med att interiörer från bland andra vårdföretaget Carema har kommit i dagen. Men den vrede som finns bland människor mot att skattepengar går in i riskkapitalisternas fickor, som det brukar heta, har ännu inte gett avtryck i Vänsterpartiets opinionssiffror. Uppsvinget som kom direkt efter att Jonas Sjöstedt valts till partiledare kom av sig snabbt och partiet ligger nu på ungefär samma nivå som under Lars Ohlys tid.
Het valfråga
Vinstutdelning i välfärden är en av de mest laddade frågorna i politiken just nu, inte minst hos Socialdemokraterna. Stefan Löfven har sagt att ett vinstförbud ”inte låter sig göras”, samtidigt som han vill begränsa möjligheterna att ta ut vinst från välfärdsföretagen. Hur den balansgången ska se ut har Socialdemokraterna ännu inte visat. Men inom Socialdemokratin finns många som hoppats att Stefan Löfven hade valt samma väg som Jonas Sjöstedt. Det är därmed bäddat för att välfärdsvinster blir en het valfråga.
Om Socialdemokraterna med Stefan Löfven som partiledare rör sig högerut mot mitten kommer Vänsterpartiet att lägga beslag på det utrymme som uppstår. Förhoppningen är förstås att besvikna Socialdemokrater ska välja att lägga sin röst på Vänsterpartiet istället.