Inga självmord efter DBT-behandling

Uppdaterad
Publicerad

Antalet självmordsförsök gick ner till noll och självskadorna minskade drastiskt bland ungdomar som genomgick den psykiatriska behandlingsmetoden DBT. Det visar en utvärdering gjord av barnoch ungdomspsykiatrin i Stockholm.

För ungefär sex år sen kom Caroline till DBT-teamet vid barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm. Hon var 16 år och hade mått dåligt sen hon var 13. Caroline hade provat många terapiformer, men det var DBT-behandlingen som förändrade hennes liv.

-Jag var inte nöjd med livet, och hade seriösa självmordstankar. Jag tyckte inte livet var värt att leva överhuvudtaget faktiskt. Så de kom in vid precis rätt tillfälle, berättar hon.

Mindfullnes

DBT står för Dialektisk beteendeterapi och är en form av kognitiv beteendeterapi, KBT. Den fokuserar på samtalsterapi och färdighetsträning i grupp. Vid BUP används DBT för ungdomar med svår känslomässig instabilitet och självskadebeteende. De får lära sig att hantera sina svåra känslor och tankar i vardagen, bland annat med hjälp av mindfulness – medveten närvaro.

Kan du beskriva någon övning som du fick?

-Jag minns en som jag fortfarande använder idag. Det är med vågor, att när man får en obehaglig känsla ska man tänka att känslan är som en våg. Att den kommer, drar över en, men den drar alltid tillbaks. När man är ledsen över saker så vet man att det går över. Då blir det mycket mer hanterbart.

Camilla Rudeberg, psykoterapeut på DBT-teamet i Stockholm menar att det är just förmågan att stanna upp som är viktig inom DBT.

-Det man får lära sig är dels medveten närvaro, alltså att klara av att stanna upp och identifiera vad man verkligen känner just i den stunden och kunna sätta ord på det. Sen ska man kunna välja en strategi för att reglera de känslorna man har.

Ny utvärdering

DBT används inom flera landsting i Sverige, framför allt på vuxna, men nu har det visat sig att DBT är en mycket framgångsrik metod för att förhindra att unga människor skadar sig själva eller begår självmord. Det visar en ny utvärdering av de första 35 patienterna som genomgick behandlingen i Stockholm under 2006, en rapport som presenterades i dag.

I början hade 26 av de 35 patienterna försökt ta sitt liv en eller flera gånger, men efter bara 8 månader var den siffran 0. Dessutom har det till dags dato inte skett något fullbordat självmord bland någon DBT-patient i Stockholm sedan starten 2006. Rapporten visar också att antalet patienter som skadade sig själva minskade drastiskt under behandlingens gång.

Varför fungerar den här metoden?

-Jag tror att det handlar om att den här metoden arbetar hela tiden för att man ska kunna fungera i en vardag, i sådana saker som alla människor behöver fungera. I sina relationer, man behöver ta hand om sina känslor och man behöver forma ett liv som man vill leva där det känns som man vill fortsätta framåt.

Hur mår du i dag

-Fantastiskt, jag har ordnat upp hela mitt liv. Jag har en pojkvän, många vänner, jag tar hand om min familj och tar hand om mig själv framför allt, berättar Caroline.

Felicia Wibe

felicia.wibe@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.