Ingen av Hyresgästföreningens chefer bor i hyresrätt

Uppdaterad
Publicerad

Medlemsorganisationen Hyresgästföreningen ska vara en folkrörelse för hyresgäster – men en granskning av GT Expressen visar att ingen av organisationens nio regionchefer själva bor i hyresrätt.

– Jag tror att cheferna tycker det är pinsamt att berätta för medlemmarna, säger reportern Michael Syrén i Morgonstudion.

Hyresgästföreningens medlemsintäkter är enligt grävreportern Michael Syrén 530 miljoner kronor, men det räcker inte för att täcka lönekostnaderna i organisationen som uppgår till 570 miljoner.

– Hyresgästföreningen är indelad i regioner. Det finns nio regioner i Sverige och varje region företräs av en regionchef. Ingen av dem bor i hyresrätter, de bor i villor som många gånger är värda sju, åtta miljoner kronor. De har löner på närmare en miljon kronor per person och år. Den yttersta ledningen har dessutom pensionsavtal som är väldigt stora och höga, säger Syrén.

Michael Syrén berättar att många medlemmar som GT har pratat med inte har känt till hur det ser hur i Hyresgästföreningens toppskikt.

”Skapar distans”

Enligt Syrén så skapar detta en klyfta mellan medlemmarna och cheferna.

– Det här är ju en medlemsorganisation som bara jobbar med boendefrågor och säger sig värna om de ekonomiskt svaga i samhället. Det blir ju ett problem om hyresgästerna känner att cheferna flyttar till andra områden där de inte själva har råd att bo. Och det är ju absolut inte bra för en organisation som jobbar med jämlikhetsfrågor.

Men är inte det viktigaste att cheferna har relevanta kompetenser och inte att det ställs krav på hur personalen bor?

– Självklart. Men det blir en distans mellan medlemmarna och cheferna. Sen har hyrorna har gått upp 46 procent från 2004 till idag, då undrar man, har de gjort tillräckligt? Är det en så stor kompetens?

Cheferna vill inte kommentera

Michael Syrén har jobbat med granskningen i ungefär två veckor, men har inte lyckats få en kommentar från cheferna själva.

– Cheferna vill inte svara på frågor. De få jag har fått tag på säger hela tiden att jag inte respekterar deras rättigheter när jag ställer frågorna. De menar att jag ska höra av mig till pressavdelningen som sedan inte svarar mig. Det blir en väldigt märklig situation.

Varför tror du att det här är så känsligt?

– Jag tror att cheferna tycker det är pinsamt att berätta för medlemmarna. Framförallt för fattigpensionärer och pensionärer som inte har så mycket pengar, att berätta hur de själva bor och hur mycket pengar de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.