På restaurang Glasade gången vid Telefonplan i Stockholm är förberedelserna inför lunchruschen i full gång. Restaurangen är en så kallad daglig verksamhet där en del av personalen här har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Krister Ekberg är en av dem. Han tycker det är orättvist att han betalar mer i skatt än andra. Bara på grund av att han har sjukersättning och inte lön.
– Det är för jävligt. Vi jobbar ju här på den här dagliga verksamheten precis som om det skulle ha varit ett vanligt jobb. Vi sliter ju som djur här för att få den här restaurangen att rulla runt, säger han.
”En grupp som inte är så politiskt viktig”
Harald Strand är ordförande för FUB, riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Han hävdar att många personer med funktionsnedsättning inte får ekonomin att gå ihop.
– Sjukersättningen är 9 800 kronor brutto. Sen betalar man ju då mer skatt än alla andra. Så att efter skatt så har man 7 800 kronor kvar. Och det är ju omöjligt att leva på. Du måste få stöd från antingen kommunen eller från föräldrar, säger han.
Från årsskiftet får flertalet pensionärer lika hög skatt som vanliga löntagare, men det gäller inte personer med funktionsnedsättning som lever på sjukersättning. De får fortsätta betala, det som ibland kallas ”funkisskatt”.
– Det är en för liten grupp. Vilket gör att den egentligen vore lätt att tillfredsställa, men det är en liten grupp som politiskt sett inte är värd så mycket röster, säger Harald Strand.
Finansministern vill sänka skatten
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ha en förändring, men det är inte givet att det blir så.
– Jag tycker det borde vara samma skatt som för människor som arbetar.
SVT: Men du är ju finansminister, varför sänker ni inte den här skatten då?
– Dels ska det finnas pengar och så ska vi komma överens med andra partier.