Foto: Scanpix

Inget utrymme för regeringens reformer

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg har öppnat plånboken och lovat reformer för 23 miljarder nästa år. Det finns det inte utrymme för, menar Ekonomistyrningsverket.

Myndigheten förväntar sig ett underskott på 12 miljarder i de offentliga finanserna nästa år. Då har de inte räknat in de utlovade satsningarna. Blir de av så går de offentliga finanserna back 35 miljarder, pengar som alltså måste lånas.

Mindre optimistisk prognos

Det visade sig när Ekonomistyrningsverket idag presenterade sin prognos för 2013. Den är mindre optimistisk än regeringens egen. Myndigheten tror på en tillväxt på 1,9 procent nästa år, jämfört med Borgs uppskattning på 2,7 procent.

35 miljarder motsvarar ett underskott på 1 % av BNP. Enligt regelverket så ska staten, sett över en konjukturcykel, istället ha ett överskott på 1% av BNP.

Tillåtet om man sparar senare

Det här betyder att det är tillåtet att låna pengar och satsa mer i lågkonjuktur för att sedan dra åt svångremmen när det går bättre. Att regeringen genomför reformer som det inte finns utrymme för är alltså tillåtet, givet att de drar in längre fram. Till SVT säger Ekonomistyrningsverket att man förutsätter att det är så regeringen tänkt agera. Men enligt prognosen klarar inte regeringen att nå överskottsmålet under en konjunkturcykel.

-Det är i så fall anmärkningsvärt med tanke på finansministerns ställning som rikshushållare, säger SVTs politiske kommentator Mats Knutson.

”Nu tar Anders Borg i”

-Att Anders Borg nu öppnar plånboken så rejält beror mycket på den kritik som tidigare riktats mot regeringen för att den är för snål. Nu väljer man att ta i desto mer och framför allt på områden där man angripits av oppositionen. Idag till exempel får regeringen beröm av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet för tågsatsningen i norr, säger Mats Knutson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.