Fyra dagar har gått sedan tio personer sköts ihjäl inne på Risbergska skolan i Örebro. Det är den största masskjutningen i svensk historia och många ställer sig nu frågan hur Sverige ska ta sig genom krisen.
Den tidigare socialdemokratiska statsministern Ingvar Carlsson har stor erfarenhet av att leda Sverige genom nationella katastrofer och kriser.
När Olof Palme sköts till döds i Stockholm 1986 var det Carlsson som efter några dagar fick ta över arbetet som partiledare och regeringschef. Han var också statsminister i samband med Estoniakatastrofen 1994, där 501 svenskar omkom. Nyheten om dådet i Örebro fick Carlsson att tänka tillbaka på dessa händelser.
– Första känslan var ”inte nu igen”. Eftersom jag upplevt katastrofer, inte liknande, men det finns gemensamma drag. Det är stor sorg, chock, saknad och enskilda människor som drabbas oerhört hårt.
Under kriser är politikernas viktigaste uppdrag att visa gemenskap och skapa trygghet, menar han.
– Demokratin måste visa handlingskraft. Visa att man kommer reagera, vidta åtgärder och se till att detta inte inträffar igen.
”Öppet sår”
Den misstänkte gärningsmannen Rickard Andersson begick självmord efter massmordet, och kommer därför aldrig åtalas för dådet. Det finns dessutom stora oklarheter kring motivet, och polisen har sagt att det finns en risk att det aldrig kommer gå att slå fast.
Ingvar Carlsson tror att de många frågetecknen kring utredningen kan göra det svårare att få ett avslut och gå vidare. Han tar upp mordet på Olof Palme som ett exempel.
– Genom att vi inte vet vem mördaren var är det ett öppet sår. Det är det hos mig och jag tror det är så för många, säger Carlsson och menar att det är av högsta vikt att anledningarna bakom Örebrodådet klaras upp.
– Det är viktig att få klarhet i varför detta hände, för det är en fråga som svenska folket ställer sig.