Foto: TT

Insamlade miljoner går till finansbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Fem av de största insamlingsorganisationerna betalar årligen närmare tio miljoner kronor i fond- och förvaltningsavgifter för det kapital de investerat på börsen. En stor del av avgifterna betalas oavsett om börsen går upp eller ned.

Under 2015, som är det senaste år där det finns en offentlig årsredovisning, betalade Cancerfonden 4,9 miljoner kronor i olika avgifter för aktie- och fondförvaltningen. Röda korset betalade två miljoner kronor. Enligt Röda korsets styrelseordförande Bo Hermansson är förvaltningsavgiften normalt hälften av det.

Miljoner går direkt till börsen

Rädda barnen betalade närmare en miljon kronor i förvaltningsavgifter medan Frälsningsarmén och Stadsmissionen Stockholm betalade drygt 400.000 kronor för sin kapitalförvaltning.

Cancerfonden och Röda korset försvarar kostnaderna med att förvaltningen de senaste åren gett ett överskott. För 2015 var vinsten 170 miljoner kronor för Cancerfonden. Men för Röda korset var 2015 ett mindre lyckat år.

LÄS MER: Hjälporganisationer tar stora risker vid placering av givarnas pengar

2015 var mindre lyckat år

Enligt Röda korsets styrelseordförande Bo Hermansson är avgifterna för förvaltningen låga i förhållande till avkastningen.

– Tittar man på förvaltningen under de senaste fyra åren har vi haft ett årsgenomsnitt på 7,1 procent.

Men 2015 gick det inte så bra?

– Marknaden under 2015 var väldigt volatil (reds anmärkning: hur mycket priset på en finansiell tillgång svänger) men över tiden har vi ett resultat som är väl i linje med våra mål, säger han.

Enligt författaren Per H Börjesson, även vd för investmentbolaget Spiltan, är det inte ovanligt att stiftelser och ideella organisationer lägger pengarna på dyra fonder som dessutom många gånger går sämre än genomsnittet.

– Problemet med många stiftelser och välgörenhetsorganisationer är att man inte vågar fatta egna beslut. Man litar på rådgivare som kanske tar ut de högsta avgifterna, rådgivare som lägger mest energi på att sälja sina fonder. Det är ett generellt problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.