Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: TT

Inte troligt att S stödjer MP-förslag om ensamkommande barn och unga

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Miljöpartiet skulle få med sig Socialdemokraterna på en ny lag som innebär att fler ensamkommande ska få uppehållstillstånd är inte troligt.

Allt pekar på att det bara blir ett symboliskt slag i luften.

I sämsta fall skapar förslaget falska förhoppningar hos alla de ensamkommande som i dag väntar på besked om de får stanna i Sverige eller inte.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Kravet på en amnesti för ensamkommande barn och unga har så här långt varit den stora stridsfrågan på Miljöpartiets kongress. Inför risken att bli överkörda av ombuden presenterade partiledningen i morse en kompromiss.

Det laddade begreppet amnesti finns inte med, istället ska alla de unga som kom 2015 och fått avslag på grund av att de fyllt 18 år, få en ny prövning där de ska bedömas som barn. Även de som väntar på beslut och hunnit fylla 18 år, ska bedömas i enlighet med den ålder de hade när de kom till Sverige, är tanken.

Och partikongressen beslutade nu i kväll att de som efter en nyprövning får ett ja ska få ett permanent uppehållstillstånd, dettaefter ett krav från ungdomsförbundet.

Därmed slapp partiledningenett kongressbeslut om en amnesti men chansen att få med sigSocialdemokraterna på kravet om en ny asylprövning är också mycketliten. S-kongressen i början av april ställde sig bakom regeringensrestriktiva migrationspolitik och sade blankt nej till en amnestiför ensamkommande.

LÄS MER: Så ska MP kompromissa om amnesti för ensamkommande

Vill inte lyfta frågan på dagordningen

Ett skäl till Socialdemokraternas motstånd är att man inte villgöra något som riskerar att få upp migrationsfrågan på dagordningenigen.

Den har nu halkat ner på en tredjeplats på listan överväljarnas viktigaste frågor, efter sjukvård och skola, och att nusignalera en mer generös hållning i flyktingpolitiken skulle öppnaför förnyad debatt och försök från Moderaterna att återigen plockapoäng på flyktingfrågan.

Socialdemokraterna vill istället visa attregeringen har hanterat migrationskrisen, lagt den bakom sig föratt fokusera på annat som välfärdssatsningar och lag och ordning.Skulle regeringen ändå, mot förmodan, lyckas enas om en nyasylprövning för de här ungdomarna är möjligheterna att få en sådanlagstiftning genom riksdagen mycket små.

Det här ärmiljöpartisterna högst medvetna om och det betonas också myckettydligt i partistyrelsens kompromiss. ”En sådan tydlighet är viktigför att inte skapa förväntningar som blir svårt att infria” skriverman. Risken är ändå stor att det är just sådana förhoppningar manskapar.

TV: Se Miljöpartiets historia från åttiotalet till nutid

Många kommer redan ha lämnar Sverige

Ska man vara lite elak kan man säga att Miljöpartiet nu har hittatett sätt att två sina händer och säga: Det är ju inte vårt fel attde här ungdomarna mår så dåligt. Vi vill ju att de ska få stanna,det är de andra partierna som är inhumana.

Den beskrivningen skulleförstås inte miljöpartisterna hålla med om. De menar att de ärviktigt att visa vad Miljöpartiet står för, trots de realpolitiskahindren.

Förslaget från partistyrelsen innehåller dock andrabekymmer. En lagstiftningsprocess tar tid, inte sällan ett år, ochom ett år kommer de allra flesta av de cirka 16.000 ensamkommandesom nu väntar på beslut redan ha fått besked om de får stanna iSverige eller inte.

Många av dem kommer redan att ha lämnatSverige. Andra kommer att ha gått under jorden i förhoppning om enny, mer gynnsam asylprövning. Förslaget innebär också en risk föratt de redan långa handläggningstiderna på Migrationsverket skulleöka när dessa ungdomars beslut ska prövas igen. Det är för övrigtett av språkröret Gustav Fridolins argument mot en amnesti.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.