Uppräkningen sker vanligtvis automatiskt och skulle, om den inte stoppats, ha inneburit att statlig skatt betalas vid inkomster över 57 000 kronor i månaden, i stället för dagens 51 000. Något som alltså väckt starka reaktioner i de egna leden.
”Vansinne”, skriver den borgerliga tankesmedjan Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch, som konstaterar att ”oavsett vad man röstar på får man en sosseregering”.
Moderaternas tidigare partisekreterare Kent Persson (M) skriver:
”Trodde vi hade en borgerlig regering som arbetade för att öka den ekonomiska friheten för alla som arbetar. Att aktivt göra det mindre lönsamt att arbeta rimmar dåligt med moderat politik”.
Teodorescu: Förvånad över kursändringen
Alice Teodorescu, som inte för särskilt länge sedan arbetade med att ta fram ett nytt idéprogram för Moderaterna, skriver på X, tidigare Twitter, att hon är förvånad över den moderata kursändringen: ”Väljarna röstade inte fram en borgerlig regering för att få socialdemokratisk politik”.
Vissa tar samtidigt tillfället i akt att berätta att detta är en linje som Sverigedemokraterna, som suttit med vid förhandlingsbordet, drivit:
”Jag kan bara konstatera att vi ingår i en regering med fyra partier i regeringsunderlaget och att vi moderater inte alltid kommer få som vi vill”, skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M).
Svantesson: ”Vi behöver en återhållsam budget”
Samtidigt som kritiken haglar uppmanar nu moderater med insyn i budgetarbetet att vänta med kritiken tills de ser helheten.
”Jag förstår upprördheten och delar i grunden åsikten om att skatten måste sänkas. Denna paus av uppräkningen möjliggör dock andra insatser”, skriver finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) på X.
I en intervju med TT sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) samtidigt att hon tror att många förstår att läget är problematiskt och att man behöver vara pragmatisk i det här läget.
– Vi behöver bekämpa inflationen, vi behöver ha en återhållsam budget. Med tanke på den historiskt stora uppräkningen förra året är det rimligt att pausa ett år.