SVT Nyheter har den senaste veckan avslöjat hur hemliga och säkerhetskänsliga dokument läckt genom att de skickats fel från polisen.
Nu kan SVT Nyheter avslöja att också säkerhetsskyddet för att skydda rikets säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott brister.
Enligt en intern rapport finns det ”mycket väsentliga brister i alla steg” i säkerhetsskyddet, hur man till exempel ska skydda verksamhet som är av betydelse för rikets säkerhet och hitta opålitliga anställda i organisationen.
Rapporten listar en hel katalog av brister: dokument från personens säkerhetsutredningar går inte att hitta i efterhand, säkerhetsärenden handläggs och bedöms olika på olika avdelningar, myndigheten ”får en ojämn skyddsnivå” och skyldigheten att skydda känslig verksamhet fullföljs inte.
”Det kan medföra stora negativa konsekvenser för Polismyndighetens verksamhet”, skriver internrevisionen.
En enkät revisionen gjort bland polisanställda visar att bara 15 procent av personalen ens vet vad ett säkerhetsärende är.
”Vet inte om nya definitioner i ett dokument räcker”
Polisens säkerhetschef Ari Stenman skriver i en kommentar till SVT att de tillsatt en arbetsgrupp.
“Redan under granskningsperioden har åtgärder vidtagits successivt för att åtgärda de brister som identifierats. Precis som internrevisionen anger är det är viktigt att handläggningen av säkerhetsärenden bedrivs ändamålsenligt och därför inleddes redan under 2019 ett arbete med att ta fram nya och enhetliga styrdokument inom området.”
Men Bo Wennström, professor i rättsvetenskap på Uppsala Universitet, tror inte att just nya styrdokument är rätt sätt att lösa säkerhetsbristerna.
– Polisen arbetar ju med väldigt mycket som är säkerhetskänsligt på olika sätt. Säkerhetsarbetet är något som man måste arbeta med hela tiden, jag vet inte om nya definitioner i dokument räcker. Men nu har de ju en ny chef som kommer från Säkerhetspolisen, där man ju måste låsa in dokument när man går på lunch och så vidare.